Με αφορμή τις ανυπολόγιστες ζημιές στο γειτονικό Αματρίτσε, το nextdeal υπενθυμίζει την έννοια «υπασφάλιση»…
Συχνά οι πελάτες όταν ασφαλίζουν ένα ακίνητο ή περιεχόμενο, επιμένουν για μια προσφορά ή ένα συμβόλαιο με λιγότερο κεφάλαιο από την πραγματική του αξία, ανησυχώντας για τα ασφάλιστρα που θα πληρώσουν!Πολλοί είναι και οι δανειολήπτες που επιμένουν για ασφάλιση μόνο για το υπολειπόμενο κεφάλαιο του δανείου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη!

Ένα ακίνητο ασφαλίζεται στην πραγματική του αξία, δηλαδή στο κεφάλαιο που θα απαιτηθεί μετά από μια ζημιά, για την επισκευή ή και αντικατάστασή του, με ένα καινούργιο ίδιας χρήσης και ποιότητος συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων αδειών οικοδομής, αμοιβών αρχιτεκτόνων κτλ . Αντίστοιχα συμβαίνει και σε μια ασφάλιση συνήθους περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης μεταφοράς, εγκατάστασης κτλ.

Υπασφάλιση χαρακτηρίζεται η περίπτωση κατά την οποία το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι μικρότερο από την πραγματική αξία των ασφαλιζόμενων αντικειμένων. Εάν ένα «πράγμα» ασφαλιστεί για μικρότερη αξία από την πραγματική, τότε σε περίπτωση ζημίας ο ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί ένα μέρος της ζημιάς και όχι όλο το ποσό. Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα του Νόμου 2496/97 περί ιδιωτικής ασφάλισης:

Δείτε εδώ την μαθηματική αποτύπωση του υπολογισμού μιας αποζημίωσης με υπασφάλιση σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, από την εταιρεία Ατλαντική Ένωση, όμοιος για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες:

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ορίσει ένα «προεπιλεγμένο» ενδεικτικό κεφάλαιο ασφάλισης ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου για τα προγράμματα ασφάλισης που διαθέτουν ώστε να αποφευχθεί ηυπασφάλιση. Το κεφάλαιο αυτό διαμορφώνεται συνήθως ανάλογα την κατασκευή του ακινήτου, πολυτελής ή απλή ή και την φύση του κινδύνου, οικία, εξοχικό, εμπορικό κατάστημα, εργοστάσιο, κ.α. Αντίστοιχα μεριμνούν και για το περιεχόμενο σύνηθες, μεγάλης αξίας, εμπορεύματα, εξοπλισμός κ.α. ή και την ασφάλιση άλλων πραγμάτων, αξιολογώντας με διάφορους τρόπους την πραγματική αξία ασφάλισης του κινδύνου.

Ορισμένοι πελάτες κάτω από την πίεση των συνθηκών της καθημερινότητας συνηθίζουν να λένε «φτιάξε ένα χαρτί να υπάρχει…!». Ο διαμεσολαβητής όμως οφείλει να ασφαλίσει τον ενδιαφερόμενο πελάτη στην πραγματική αξία της συνεργασίας τους !

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.







English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese