Στο παλιατζίδικο των αναμνήσεων:
«Η Μαίρη αφιερώνει στον Θέμη, που την πλήγωσε, αλλά αυτή τον συγχωρεί»!

Όλο αυτό το βαρύ κλίμα των ημερών, με έσπρωξε να ταξιδέψω σε παλιές «μουχλιασμένες» αναμνήσεις και λίγο έλλειψε να μου χαλάσει τη διάθεση. Αντέδρασα όμως και μέσα σ’ αυτό το σκοτεινό φόντο, έψαξα κάποιες ευχάριστες, ρομαντικές και υπέροχες αναμνήσεις, που μου έφτιαξαν ξανά τη διάθεση!!
Έτσι λοιπόν, «καβαλίκεψα» πάνω σ’ αυτές τις γλυκές αναμνήσεις της νιότης μου, τότε …. τότε που έψαχνα στις «πειρατικές» ραδιοσυχνότητες, να πιάσω …. τον Geronimmo Groovy ή τον Easy Rider ή τον Βήτα 52 … κ.α., να ακούσω μια ανάσα ξένα ροκ τραγούδια, ρομαντικά και ερωτιάρικα μπλουζ, αγωνιώντας να ακούσω …. τη δική μου και τη δική της αφιέρωση, να σε ξεσηκώνουν!! Βράδια και ενώ ήμουν κλεισμένος στο δωμάτιο μου, όπου (υποτίθεται ότι) διάβαζα, το μικρό τραντζιστοράκι ήταν πάντα εκεί ανοικτό και χαμηλά, το βλέμμα αφηρημένο πάνω στο βιβλίο και …. η σκέψη «αλλού»!!

Το τραντζιστοράκι μου, ήταν μια ανάσα ελευθερίας, στο μουντό και μίζερο, μονότονο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Χούντας, με τα συνεχή δημοτικά τραγούδια, τα λαϊκά και τα μοντέρνα του νέου κύματος, τις ιστορικές αφηγήσεις και τις ραδιο-θετρικές διασκευές, τα ατελείωτα παραμυθάκια σε σειρές (σίριαλ) και τα Εθνικο-πατριωτικά «κηρύγματα» μονολόγους, όλα τους βέβαια αποστειρωμένα σχολαστικά, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες «Πολιτικής Αγωγής και Διαφώτισης» της Χούντας, μη τυχόν και ξεστρατίσουμε εμείς οι νέοι, …… με τίποτα τυχόν λάθος ραδιοφωνικά μηνύματα!!
Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, αν ήταν απλά μιμητισμός στις συνήθειες των μεγαλύτερων της οικογένειας μου ή κάποια εφηβική τάση ή μόδα του Σχολείου, που «επέβαλε» (μαζί με τη φαβορίτα και το καμπάνα πανταλόνι) να ψάχνουμε και στα «βραχέα», κάποιον ξένο Σταθμό (BBC ή Deutsche Welle), για να ακούσουμε τις «ελεύθερες ειδήσεις» στα Ελληνικά, για να ακούσουμε …. και κάποια διαφορετική άποψη. Ειδήσεις βέβαια, που για την ηλικία και τις προτεραιότητες μας, είχαν περισσότερο την αξία επίδειξης «μαγκιάς» στην αυλή του σχολείο, την επόμενη μέρα, παρά κάποιας ανάγκης ουσιαστικής πολιτικής ενημέρωσης.
Έτσι, μέσα από τους «Πειρατικούς Ερασιτεχνικούς Σταθμούς», κάναμε τότε …. και το φλερτ μας …. και είχαμε και τη νεανική ενημέρωση μας, για τα απαγορευμένα ενδιαφέροντα μας …. και βέβαια νιώθαμε και όμορφα, έχοντας μια «αίσθηση» αντιστασιακού και επαναστάτη, ενάντια στις απαγορεύσεις και στο κατεστημένο της Χούντας!!

Κάποιοι λένε ότι, «η ηλικία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά η ζωή κύκλους κάνει»!! Δεν ξέρω λοιπόν, αν …. στον «κύκλο της ζωής μου», θα ξαναζήσω μια τέτοια κατάσταση. Όμως, αυτή την υπέροχη αίσθηση, αυτό το σκίρτημα, τον ρομαντισμό, αλλά και το ερέθισμα της αγωνίας ….. του «παράνομου», ψάχνοντας ξανά και ξανά ….. τον «Πειρατικό Σταθμό», στον δέκτη της τηλεόρασης μου, πολύ θα ήθελα να το ξανα-νιώσω!!
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese