Η άτυπη σύνοδος κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Μπρατισλάβα για το μέλλον της ΕΕ μετά την αποχώρηση του…
Ηνωμένου Βασιλείου θα επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος διπλωμάτης σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος αποκάλυψε την πορεία των εργασιών της συνόδου κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας στις 16 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά την ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Αρχικά, η σλοβακική προεδρία είχε δηλώσει ότι η σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβα είχε ως στόχο να δώσει το έναυσμα για τη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit. Η σύνοδος κορυφής είναι «άτυπη», καθώς η Βρετανία δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει επίσημα την Ένωση, ωστόσο η πρωθυπουργός της δεν θα συμμετέχει.

Δεν αναμένεται επίσημη συζήτηση σχετικά με το Brexit, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα το Άρθρο 50, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

Τακτικές διπλωματικές συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια των τακτικών διπλωματικών συναντήσεων με στόχο την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα, το «κατάλληλο Brexit» δεν συζητήθηκε πολύ, είπε ο διπλωμάτης, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τις διάφορες συναντήσεις που διοργανώνονται τις τελευταίες εβδομάδες από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Οι ηγέτες θα συναντηθούν στο κάστρο της Μπρατισλάβα για μια συνεδρίαση το πρωί, θα γευματίσουν σε άλλη τοποθεσία, πιθανώς σε μια βάρκα στο Δούναβη, και θα επιστρέψουν στο κάστρο για μια απογευματινή συνεδρίαση. Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να λήξει στις 18:30. Η έκβαση της συνόδου κορυφής θα συνοψιστεί σε μια δήλωση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, καθώς δεν αποτελεί επίσημη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα είδος σύγκλισης ότι ο πυρήνας [της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα] θα πρέπει να είναι γύρω από το θέμα της ασφάλειας», δήλωσε ο διπλωμάτης. Εξήγησε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι κατανοητό με την ευρεία έννοια – εσωτερική, εξωτερική, και περιλαμβάνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προστασία των συνόρων, αλλά και την ενέργεια και την οικονομική ασφάλεια.

Οι δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν σαφώς ότι για τους πολίτες η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα, είπε ο διπλωμάτης. Πρόσθεσε ότι τα οικονομικά ζητήματα, τα οποία μέχρι πριν από μερικά χρόνια είχαν κεντρικό ρόλο, δεν αποτελούν πλέον το κύριο μέλημα των πολιτών.

Ο διπλωμάτης αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να φέρουν στο τραπέζι πρόσθετα θέματα, δηλαδή ότι η Γερμανία θα πιέσει για την ψηφιακή ατζέντα και η Γαλλία για το ζήτημα της απασχόλησης των νέων.  Πρόσθεσε όμως ότι συνολικά δεν υπήρξε μεγάλη προθυμία να προχωρήσουν σε βαθύτερη συζήτηση θεμάτων πέραν της ασφάλειας.

Η αρχή μιας διαδικασίας

Φαίνεται ότι η σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβα θα είναι η έναρξη μιας διαδικασίας άτυπων συζητήσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ εκτός των Βρυξελλών. Μια άλλη τέτοια σύνοδος κορυφής μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία της Μάλτας τον Φεβρουάριο, που θα ακολουθηθεί από μια σύνοδο κορυφής τον επόμενο Μάρτιο στη Ρώμη.

Ερωτηθείς αν στη σύνοδο κορυφή θα συζητήσει το θέμα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, όπως ζήτησαν πρόσφατα ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο διπλωμάτης είπε ότι δεν πιστεύει κάτι τέτοιο θα συμβεί ποτέ.

«Ίσως δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στους πρωθυπουργούς της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ουγγαρίας, οι οποίοι και έθεσαν το ζήτημα.

Ερωτηθείς αν στη σύνοδο κορυφή της Μπρατισλάβα θα συζητηθεί η αλλαγή των αρμοδιοτήτων εντός της Ένωσης, όπως αρχικά αναμενόταν, ο διπλωμάτης είπε ότι δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η συζήτηση δεν θα πρέπει να είναι για «περισσότερη» ή «λιγότερη» Ευρώπης, σημείωσε.

Επιπλέον, έδωσε αρνητική απάντηση, όταν ρωτήθηκε αν το ζήτημα του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ή το θέμα της ΤΤΙΡ, θα μπορούσαν να συζητηθούν.

Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας, ο ίδιος είπε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο των ξένων υπουργών οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα συνάντηση στη Μπρατισλάβα.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να διευθετήσει ζητήματα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής.

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese