Μπορεί να λένε πως το «Charlie Hebdo» έχει ξεπεράσει τα όρια, ωστόσο, το σατιρικό περιοδικό κάθε φορά πάει ένα βήμα παραπέρα και προκαλεί οργή…

Αυτή τη φορά, ασχολήθηκε με τον φονικό σεισμό στην Ιταλία από τον οποίο εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Στο σκίτσο, που δημοσίευσε στην τελευταία του σελίδα, απεικονίζονται δύο αιματοβαμμένοι τραυματίες, με τις λεζάντες από πάνω να γράφουν: «Πέννες με σάλτσα τομάτας» και «πέννες ογκρατέν». Δίπλα τους υπήρχαν συντρίμμια σε στρώσεις, έχοντας ανάμεσά τους πτώματα, «λαζάνια» έγραψε το περιοδικό.

Τίτλος αυτού του σκίτσου: «Σεισμός α λα ιταλικά».

Στο ίδιο τεύχος, υπάρχει αναφορά στο σεισμό η οποία έλεγε: «Περίπου 300 νεκροί σε σεισμό στην Ιταλία. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο σεισμός φώναξε “Αλλάχου Ακμπαρ” πριν χτυπήσει».

Οπως ήταν προφανές, το σκίτσο προκάλεσε οργή στην Ιταλία, με τις εφημερίδες La Stampa και Corriere della Serra να ασκούν δριμεία κριτική.

Εξοργισμένος ο δήμαρχος του Αματρίτσε δήλωσε: «Μα πώς στο διάβολο κάνεις σάτιρα με νεκρούς;».

Μετά τις αντιδράσεις, αποστάσεις από το σκίτσο πήρε η γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη, δηλώνοντας πως βρίσκεται στο πλευρό της «αιώνιας πόλης».

«Η Γαλλία έχει εκφράσει τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά της για αυτήν την τεράστια τραγωδία και έχει προσφέρει την υποστήριξή της, και προς τούτο είναι και η γαλλική πρεσβεία στη διάθεση των ιταλικών Αρχών. Είμαστε δίπλα στην Ιταλία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, και όσον αφορά τα σκίτσα στον τύπο, γίνεται σεβαστή η ελευθεροτυπία. Το σκίτσο του Charlie Hebdo δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τη θέση της Γαλλίας» ανέφερε η πρεσβεία.

Στο κύμα αντιδράσεων, το Charlie Hebdo απάντησε, μέσω Facebook, με σκίτσο. Μια τραυματίας κάτω από ερείπια απευθύνεται στους Ιταλούς: «Δεν χτίζει το Charlie Hebdo τα σπίτια σας, η μαφία τα χτίζει».

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese