Από το άπειρο του Σύμπαντος, στο άπειρο του παγκόσμιου διαδικτυακού ιστού. Η NASA άνοιξε μια ειδική διαδικτυακή πύλη στην οποία θα αναρτώνται και θα είναι δωρεάν προσβάσιμες στο διαδίκτυο όλες οι έρευνες της Υπηρεσίας που έχουν γίνει με κρατικά κονδύλια…

Όπως ανακοίνωσε η επιστημονική διευθύντρια της διαστημικής υπηρεσίας, Έλεν Στόφαν, «η διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στα ερευνητικά δεδομένα μας θα μεγιστοποιήσει το όφελος από τις έρευνές μας».

Το 2013, το Γραφείο Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου ζήτησε από τη NASA και άλλους ομοσπονδιακούς φορείς να διευκολύνουν την πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα.
Στις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες υπάρχει το ρεύμα της «ανοικτής γνώσης», δηλαδή της γνώσης στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση. Τον περασμένο Μάιο, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι μέχρι το 2020 όλες οι επιστημονικές έρευνες που διενεργούνται με δημόσιο χρήμα θα πρέπει να είναι δωρεάν προσβάσιμες.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese