Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δίνουν…


 την συγκλονιστική εικόνα για την «ταυτότητα» των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ευρώπη με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Πρόκειται για τα στοιχεία που προκύπτουν από την καταγραφή που έγινε για την περίοδο από τις 9 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου στα hotspots στην ηπειρωτική Ελλάδα και αφορά σε 20.100 άτομα.
Τα στοιχεία αυτά δίνουν μια ηχηρή απάντηση στο βασικό ερώτημα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, αν βέβαια αυτή ενδιαφέρεται για απαντήσεις: γιατί δεν μένουν στην χώρα τους να πολεμήσουν. Η απάντηση είναι από όσους φτάνουν στην χώρα μας σχεδόν ένας στους δύο πρόσφυγες (ποσοστό 48%) είναι ανήλικοι, εκ των οποίων 690 είναι ασυνόδευτα παιδιά!

Το 14% από τα καταγεγραμμένα παιδιά είναι ηλικίας από 5 έως 9 ετών, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών μόλις 2-4 ετών (10%) καθώς και εκείνων μεταξύ 10 και 14 ετών (11%).
Όσον αφορά τους ενήλικες, 30% εξ αυτών είναι άνδρες και 22% γυναίκες.
Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι το 70% των προσφύγων αποτελεί γυναίκες και παιδιά που μάλλον θα ήταν λίγο δύσκολο να πολεμήσουν.
Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά που καταγράφηκαν, ένα στα δύο (51%) προέρχονται από το Αφγανιστάν, ενώ ακολουθούν εθνικότητες από άλλες χώρες όπως τη Συρία (33%) και το Ιράκ (13%). Το 75% των ασυνόδευτων παιδιών είναι ηλικίας 15 με 17 ετών, 19% από 10 έως 14 ετών, ενώ υπάρχουν και πολλά παιδιά μόλις 5-9 ετών.

Τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που απασχολεί κατά προτεραιότητα την Υ.Α. Περίπου 1.472 είναι σε λίστα αναμονής για να μπουν σε ασφαλείς ξενώνες. Η Υ.Α. έχει παράσχει μέχρι στιγμής 345 θέσεις προσωρινής στέγασης για τα παιδιά που είναι μόνα. Άλλες 245 σχεδιάζεται να δημιουργηθούν.
Μέσω των ελληνικών ακτών πέρασαν την περασμένη χρονιά στην Ε.Ε. περισσότεροι από 856.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας. Αν και οι ροές μειώθηκαν φέτος σημαντικά, περίπου 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη χώρα, ενώ ένας μικρός αριθμός εξακολουθεί να φτάνει καθημερινά.
Όπως φαίνεται από τα στατιστικά, οι άνδρες των οικογενειών προηγήθηκαν και τα γυναικόπαιδα έπονται με τους αριθμούς των παιδιών να αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες λόγω του αδιεξόδου σε Συρία, Τουρκία αλλά και Αφγανιστάν. Ένας λόγος για την σταδιακή αλλαγή στην αναλογία ανδρών-γυναικών προσφύγων θεωρείται ότι είναι το γεγονός ότι πολλοί άνδρες που έφτασαν στην Ευρώπη πέρυσι επιχειρούν τώρα να φέρουν κοντά τους τις οικογένειές τους, σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για αυτές, σε ειρηνικό περιβάλλον.

Οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας βελτιώνονται σταδιακά, παρ’ όλα αυτά, είναι πολλοί αυτοί που διαμένουν ακόμα σε χώρους υπερπλήρεις και ανεπαρκείς, καθώς περιμένουν τις πιθανές λύσεις για το μέλλον τους.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese