Στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης βουτά εκ νέου η κυβέρνηση λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου, με τις εκκρεμότητες…
για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, τη δεύτερη αξιολόγηση με τα εργασιακά, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα να αποτελούν τους κάβους που καλείται να περάσει η Ηρώδου Αττικού το προσεχές διάστημα.

Οι στόχοι και οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συμπυκνώνονται εν πολλοίς στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Real News, όπου σε έντονο ύφος υπογραμμίζει πως «απαιτούμε ρύθμιση του χρέους και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Τα δύο αυτά ζητήματα, όπως τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο, δεν αποτελούν νέα θέματα στην ατζέντα αλλά εκκρεμότητες από την πλευρά των δανειστών. Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμιζε σε συνέντευξή της στην «Αγορά» πως «τα μέτρα βρίσκονται πλέον πίσω μας, έχοντας παράλληλα τηρήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα και υπερκαλύψει κάθε μας υποχρέωση», θέλοντας να δώσει ένα στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για την επερχόμενη διαπραγμάτευση.

«Εμείς τηρούμε από την πλευρά μας το πρόγραμμα, ώρα να το τηρήσουν και οι εταίροι» είναι το σύνθημα στο Μαξίμου, που όπως είχε προαναγγελθεί και από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου στην Αθήνα, ρίχνεται στη μάχη για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα πάντως οι επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες θα γίνουν στη βαριά σκιά της παρέμβασης της Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ με το Μαξίμου να αναμένει τις πρώτες επίσημες και ανεπίσημες αντιδράσεις. Πάντως, ο πρωθυπουργός εκ νέου ξεκαθάρισε τη θέση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η υπόθεση Γεωργίου βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν κινούμαστε υπόγεια. Κάνουμε πολιτική ανοιχτά και δημόσια, χωρίς να φοβόμαστε ούτε τις συγκλίσεις, ούτε τις αντιπαραθέσεις».

Μέσα σε αυτό το κλίμα και μετά και το πρώτο διερευνητικό τετ α τετ που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στο Παρίσι στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Σοσιαλιστών, οι Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα θέσουν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε συναντήσεις με Κοινοτικούς Επιτρόπους θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός, Τζόναθαν Χιλ.

Ο Γ. Σταθάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης θα συναντηθούν με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.
Του Νίκου Ανδριόπουλου

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese