Νέο γύρο διπλωματικών επαφών ώστε να αναθερμάνουν τις διμερείς σχέσεις τους και να λύσουν τα ζητήματα που τους χωρίζουν θα έχουν …
Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η αρχή του νέου γύρου επαφών θα γίνει το διήμερο 2-3 Σεπτεμβρίου, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα, όπου έχει κληθεί και ο ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο κ. Τσελίκ θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ΥΠΕΞ την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η συνέχεια θα δοθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν η κ. Μογκερίνι θα μεταβεί στην Άγκυρα συνοδευόμενη από τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για διεύρυνση της Ε.Ε., για επαφές με τον κ. Τσελίκ και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν ψυχρανθεί απότομα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Κορυφαίοι τούρκοι πολιτικοί έχουν κατηγορήσει την Ευρώπη για αναισθησία και εκβιαστική αυστηρότητα απέναντι στην Άγκυρα, κι έχουν απειλήσει με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό εάν δεν απελευθερωθούν οι βίζες για τα τουρκικά διαβατήρια έως και τον Οκτώβριο.

Η κρίση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις έχει εγείρει ερωτήματα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, Ωστόσο, την Πέμπτη ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ένταξη στην Ε.Ε παραμένει «στρατηγικός στόχος» για την Άγκυρα. Τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική ηγεσία έχει αποφύγει αναφορές στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, που θα οδηγούσε σε άμεση αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα και εταίρος-κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η κ. Μογκερίνι. «Η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει να συνεργάζεται με μία δημοκρατική, ανοιχτή […] Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις».

Πηγή

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese