Μελέτη του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) θεωρεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται γνώση των συμπερασμάτων της, πως ο συριακός…


 καθεστωτικός στρατός ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον δύο επιθέσεις με τοξικό αέριο στον εμφύλιο -όπως και το ότι η τζιχαντιστική ISIS θεωρείται υπεύθυνη για τουλάχιστον μία. Η μελέτη προοιωνίζεται νέα διπλωματική μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Γνώση των συμπερασμάτων της έρευνας επικαλείται το Reuters. Η έρευνα, που διήρκησε ένα χρόνο και την διεξαγωγή της οποίας είχε εγκρίνει ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ), επικεντρώθηκε σε εννέα επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε επτά περιοχές της Συρίας, στις οποίες ο OPCW είχε ήδη διαπιστώσει την πιθανή χρήση χημικών όπλων.
Η έρευνα δεν κατόρθωσε να καταλήξει οριστικά για τις υπόλοιπες έξι περιπτώσεις επιθέσεων, ανέφερε όμως ότι θα συνεχίσει η διερεύνηση τριών εξ αυτών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πληροφορίες επαρκούν για το συμπέρασμα ότι ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας της συριακής κυβέρνησης έριξαν βόμβες που έπειτα απελευθέρωσαν τοξικές ουσίες στην Ταλμανίς στις 21 Απριλίου 2014 και στην Σαρμίν στις 16 Μαρτίου 2015, στην επαρχία Ιντλίμπ. Και στις δύο επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε χλώριο.
Επίσης υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ ήταν «ο μόνος παράγοντας με την ικανότητα, την δυνατότητα, το κίνητρο και τα μέσα για να χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας στην Μαρέα στις 21 Αυγούστου 2015″»
Τα αποτελέσματα της έρευνας προετοιμάζουν το έδαφος για μια αντιπαράθεση στο ΣΑ μεταξύ των πέντε δυνάμεων που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο, φέρνοντας αντιμέτωπους πιθανώς την Ρωσία και την Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία σχετικά με το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της έρευνας.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese