Τα σημαντικά χαμηλότερα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο ανέβασαν το περσινό έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ, ενώ της Βρετανίας ήταν 4% κατά την ίδια περίοδο. Η Σκωτία έβγαλε από τη Βόρεια Θάλασσα 60 εκατ. πέρυσι, έναντι 1,8 δισ. το ’14.
Επιδεινώθηκε το χάσμα της δημόσιας δαπάνης και των φορολογικών εσόδων της Σκωτίας, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε πέρυσι σε ένα έλλειμμα σχεδόν 15 δισ. στερλινών…

Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα της Σκωτίας ήταν παραπάνω από διπλάσιο του βρετανικού πέρυσι, αφού το μερίδιό της από τα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας μειώθηκαν απότομα από 1,8 δισ. σε μόλις 60 εκατ. πέρυσι.

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι πολύ «δύσκολα» και πως η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου σημαίνει ότι η Σκωτία έχει «υποστεί οικονομική ανατάραξη που έχει αντίκτυπο στην δημοσιονομική μας θέση».

Όπως μεταδίδει ο Guardian, τα στοιχεία τοποθετούν το περσινό καθαρό δημοσιονομικό έλλειμμα της περιοχής στα 14,8 δισ. στερλίνες, δηλαδή κατά 522 εκατ. μεγαλύτερο από την προηγούμενη χρονιά.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 9,5% του ΑΕΠ της Σκωτίας. Το εκτιμώμενο έλλειμμα της Βρετανίας για την ίδια περίοδο ήταν 4%.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese