Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου είναι οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί μεταξύ του καθεστώτος και των κουρδικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στη Συρία, πριν από πέντε χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά θέσεις των Κούρδων στη Χάσακα. Για να βρεθεί μια διέξοδος, νωρίς σήμερα το βράδυ ήταν σε εξέλιξη μια μεσολαβητική προσπάθεια της Ρωσίας στο Χμεϊμίμ, την αεροπορική βάση που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να πλήττει θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία…

Οι Ρώσοι είναι σύμμαχοι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά ταυτόχρονα διατηρούν καλές σχέσεις με τους Κούρδους.

Το κυριότερο αίτημα των Κούρδων είναι η διάλυση των FDN, τις οποίες κατηγορούν για “προβοκάτσια”. “Ζητάμε τη διάλυση των FDN και να σταματήσει το καθεστώς να στρατολογεί νεαρούς (Κούρδους) για να συμμετέχουν στον πόλεμό του εναντίον των ανταρτών”, είπε η Άχμεντ. “Ζητάμε επίσης να σταματήσουν οι συλλήψεις πολιτών (στη Χάσακα) από το καθεστώς (…) Αυτοί οι όροι είναι αδιαπραγμάτευτοι”, τόνισε.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ξεκίνησε τις συγκρούσεις. Την Κυριακή, μια πηγή του συριακού στρατού κατηγόρησε τους Κούρδους ότι παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ρώσων επειδή αρνήθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος να περάσουν από τις ζώνες τους για να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες στην πόλη Καμισλί.

Επωφελούμενοι από τον πόλεμο, οι Κούρδοι της Συρίας, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού, ανακήρυξαν τον Μάρτιο μια “ομόσπονδη περιοχή” στην οποία περιλαμβάνεται και η Χάσακα. Όμως το καθεστώς εξακολουθεί να ασκεί κάποιον έλεγχο στη ζώνη αυτή. “Πρέπει το καθεστώς να αναγνωρίσει την αυτόνομη διοίκηση ως τετελεσμένο γεγονός” τόνισε η Άχμεντ, διαψεύδοντας όμως ταυτόχρονα κάθε ιδέα για ίδρυση ενός “ανεξάρτητου” Κουρδιστάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese