Πλημμύρισαν από κόσμο οι δρόμοι του Σαντιάγο, στη Χιλή, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν ζητώντας…
από την κυβέρνηση να αλλάξει το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Χιλής και να εφαρμοστεί σύστημα το οποίο θα προσφέρει βελτιωμένες ασφαλιστικές παροχές.

Με το σύστημα που ισχύει τώρα, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή τη δεκαετία του ’80 υπό την κυβέρνηση του δικτάτορα Αουγούστο Πινοσέτ, έξι ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία γνωστά με το ακρωνύμιο AFP διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων (141,1 δις ευρώ).

Αυτοί που διαφωνούν με το ιδιωτικό σύστημα δηλώνουν ότι αναγκάζει τους εργαζόμενους να παραδώσουν τα εισοδήματά τους σε κερδοσκοπικά ταμεία τα οποία δεν εγγυώνται αξιοπρεπή γηρατειά για όλους τους Χιλιανούς.

«Αναμένουμε από την πρόεδρο και την κυβέρνησή της να ανοίξει έναν διάλογο και να ακούσει τους πολίτες της χώρας, και όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των AFP», είπε ο Λουίς Μεσίνα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Όχι ‘Αλλα AFP, η οποία διοργάνωσε την πορεία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο συμμετείχαν στη διαμαρτυρία 350.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 80.000.

Μερικοί διαδηλωτές έφεραν μαζί τους πινακίδες που έγραφαν «Οι Χιλιανοί εξαπατήθηκαν».

Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέ έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που ανεβάζει το ποσοστό συνταξιοδοτικής εισφοράς κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό θα κοστίσει περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (3,36 δις ευρώ), ενώ το μερίδιο της κυβέρνησης θα αντιστοιχεί σε 1,5 δις (1,32 δις ευρώ), ανακοίνωσε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι διαδηλωτές ωστόσο είπαν ότι επιθυμούσαν την κατάργηση του τωρινού συστήματος. Κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί από το κογκρέσο, όπου υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την ενίσχυση των συντάξεων.

Διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού Άρθρων: Μείνετε στο θέμα του άρθρου.
Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προκλητικές εκφράσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese