Γιατί παραιτήθηκε ο Λυκουρέζος

Οι μέρες περνούν αλλά τα ερωτήματα πληθαίνουν για την τραγωδία της Αίγινας που κόστισε τη ζωή σε ένα κοριτσάκι μόλις 5 ετών και σε άλλους τρεις ενήλικες…

 

Και αυτό γιατί μπορεί να κρατείται ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος, αλλά οι μέχρι στιγμής χειρισμοί και τα στοιχεία δεν καθιστούν σαφές αν όντως ήταν αυτός που οδηγούσε το ταχύπλοο. Για παράδειγμα, άπαντες αναρωτιούνται πώς γίνεται να οδηγούσε το σκάφος ενώ καλά-καλά δείχνει να μην μπορεί να περπατήσει.

Μαζί του ήταν άλλα τρία άτομα: οι Βενετσιάνος Επαμεινώνδας, Βενετσιάνου Ευθυμία και Καρακάσης Θεοδόσης.

Επίσης όπως έχει γίνει γνωστό το σκάφος έτρεχε με τουλάχιστον 21 μίλια την ώρα. Αυτό φαίνεται να υποστήριξε στην πρώτη του κατάθεση μετά την ασύλληπτη τραγωδία ο 77χρονος χειριστής του σκάφους και υπεύθυνος για το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένα αγγελούδι πέντε ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ, ο δράστης του δυστυχήματος υποστήριξε ότι την ώρα του τραγικού συμβάντος είχε αναπτύξει ταχύτητα 21 μίλια την ώρα, ταχύτητα «αδιανόητη» σύμφωνα με τον υπουργό. Πάντως την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα από τον οδηγό του σκάφους.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει τους υπόλοιπους τρεις επιβάτες του ταχυπλόου. Πρόκειται για δύο άντρες και μία γυναίκα, αλλά προς το παρόν δεν δίνουν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα.

Η κατάθεση και τα αναπάντητα ερωτήματα

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα. Όπως αποκάλυψε το vima.gr μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο υπουργός είπε ότι οι τρείς συνεπιβάτες του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου, ήταν οι Επαμεινώνδας Βενετσιάνος και Ευθυμία Βενετσιάνου, από 60 έως 70 ετών και ο Θεοδότης Καρακάσης.

Όμως, ακόμα οι αρχές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι χειριστής του σκάφους ήταν ο 77χρονος ο οποίος σύμφωνα με τα όσα δηλώνει έχει προβλήματα υγείας και δεν θα μπορούσε να οδηγεί κατ΄αυτόν τον τρόπο το σκάφος, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβατών της λάντζας έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και έκανε συνεχώς ελιγμούς!

Επίσης, οργή προκαλούν τα όσα ακολούθησαν σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες μετά την σύγκρουση. Το γεγονός δηλαδή ότι το σκάφος που εμβόλισε το τουριστικό “Αντωνία” δεν σταμάτησε να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν πέσει στην θάλασσα!

Η κατάθεση του – κατά δήλωσή του – οδηγού του ταχύπλοου

Ο οδηγός του ταχύπλοου, σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο κ. Δρίτσας, κατέθεσε ότι μετά το πρώτο σοκ κάλεσε δικούς του ανθρώπους και φρόντισε να μετεπιβιβάσει και να βγάλει στην ακτή τους φίλους του που ήταν μαζί του στο σκάφος και ότι ο ίδιος έμεινε αρκετή ώρα επάνω σε αυτό γιατί έμπαζε νερά. Επίσης, επικοινώνησε με τους δικηγόρους του και τηλεφώνησε στις αρχές λέγοντας «αυτός που ψάχνετε είμαι εγώ, ελάτε να με πιάσετε».

Μάλιστα, η κόρη και γαμπρός του Θρασύβουλου Λυκουρέζου προσκόμισαν εισητήρια που βεβαίωναν πως ταξίδεψαν από την Κρήτη προς Αθήνα το απόγευμα της του δυστυχήματος και τότε ήταν που ενημερωθηκαν για τα γεγονότα. Επίσης ο εγγονος του 77χρονου δεν θα μπορούσε να οδηγεί αφού είναι μόλις 10 ετών.

Οι τρείς συνεπιβάτες του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου, κατέθεσαν στο λιμεναρχείο ότι χειριστής του σκάφους ήταν ο ίδιος. Όταν ρωτήθηκε ο ίδιος γιατί δεν κάλεσε αμέσως το λιμεναρχείο για την διάσωση των ανθρώπων εκείνος απάντησε ότι ήταν «σε κατάσταση σοκ».

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η σημερινή δήλωση του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου και εξαδέλφου του Θρασύβουλου Λυκουρέζου ότι παραιτείται από την υπεράσπισή του.

Η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του.

Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της.

 

 

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese