Οι πρόσφυγες δεν έφεραν μαζί τους την τρομοκρατία στη Γερμανία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης των…
Χριστιανοδημοκρατών εν όψει των τοπικών εκλογών της 4ης Σεπτεμβρίου στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ενώ σημείωσε πως το Ισλάμ έχει θέση στη Γερμανία, εφόσον ασκείται με τρόπο που σέβεται το Σύνταγμα.
«Το φαινόμενο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ή του Ισλαμικού Κράτους, δεν είναι ένα φαινόμενο που ήλθε σε εμάς μαζί με τους πρόσφυγες», ανέφερε η Μέρκελ, επισημαίνοντας πως πολλοί ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Συρία για να εκπαιδευτούν από τζιχαντιστές. Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει πως συνολικά 800 πρόσωπα πιστεύεται ότι ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Συρία και στο Ιράκ.

Η καγκελάριος σημείωσε πως «η ομάδα αυτή μας ανησυχεί εδώ και πολλά χρόνια», μιλώντας στην εκδήλωση στην πόλη Νοϊστρίλιτς, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Βερολίνου.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ υπέστη πτώση μετά τις επιθέσεις και το 52% των Γερμανών θεωρούν ότι η πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών είναι κακή, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι, θεωρείται ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει καλές επιδόσεις στις τοπικές εκλογές τόσο στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία όσο και στο Βερολίνο.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ένα Ισλάμ που ασκείται (…) με τρόπο που συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα (…) ανήκει στη Γερμανία», ανέφερε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι ένα είδος Ισλάμ που αντιβαίνει το Σύνταγμα ή δεν αποδέχεται ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες δεν έχει θέση στη χώρα της.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese