Έρευνα-φωτογραφίες: Δήμητρα Τσάτσου

Δύο χρόνια πέρασαν από τότε που ”έπεσαν” οι υπογραφές ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, για το “Ξενία” στο Παλιούρι Χαλκιδικής, καθώς και τη…
γύρω από αυτό έκταση. Ωστοσο το ξενοδοχείο ”έμβλημα”, ετοιμόρροπο, με σπασμένα τζάμια, σκουριασμένα σίδερα, συνεχίζει να παρακμάζει αφημένο στη τύχη του.

Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής έκτασης 320 στρεμμάτων. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του Seleo, υπάρχουν δύο πινακίδες -μπροστά και πίσω του ξενοδοχείου- που αναγράφουν πως εκτελούνται έργα με ημερομηνία -έγκρισης εργασιών- 23 Μαΐου του 2016, ωστόσο οι εικόνες ”μιλούν” από μόνες τους. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι όταν παραχωρήθηκε ενώ τίποτα τριγύρω δεν μαρτυρά ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άμεσα.

Ερωτηματικά για το μέλλον της επένδυσης

”Το μόνο που γνωρίζουμε είναι οτι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσει η επένδυση.Οι τουριστικοί φορείς της Χαλκιδικής δεν έχουν επαφή και ενημέρωση από τον Ιβάν Σαββίδη. ” δήλωσε στο Seleo, ο πρόεδρος των τουριστικών ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, συμπληρώνοντας, πως κρατά επιφυλάξεις αν θα γίνει τελικά η επένδυση.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα που θα φέρει η συγκεκριμένη επένδυση στη περιοχή, ο Γρηγόρης Τάσιος, τονίζει πως οι νέες επενδύσεις φέρνουν υπεραξία σε ένα προορισμό, θέσεις εργασίας και αύτο βοηθάει στο σύνολο του ανταγωνισμού, ίδιως σε μια περιοχή με φυσικό περιβάλλον , όπως το Παλιούρι.

Για το συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, καθώς είχαν παραχωρηθεί κάποιες εκτάσεις σε Έλληνες πολίτες επί Χούντας. Να σημειωθεί πως σε απόσταση αναπνοής από το ”Ξενία” λειτουργούν beach bar.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, Το ακίνητο προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενία και αναψυχής.

Το πλάνο πιθανής εκμετάλλευσης του Ακινήτου μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και:

Πολυτελές ξενοδοχείο 3.658 τ.μ. (μέσω ενοικίασης ή παραχώρησης)

19.954 τ.μ. εξοχικών κατοικιών και βιλλών-ξενοδοχείων (πλήρη κυριότητα)

Το Ακίνητο θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού σύμφωνα με το Ν. 3986/2011 και το Ειδικό Σχέδιο Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων.

Δείτε τις φωτογραφίες του Seleo:English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese