Γράφει: Διάκος Θοδωρής
Τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να μειωθούν στις γυναίκες που σταματούν τα αντισυλληπτικά…
με οιστρογόνα, αναφέρει νέα έρευνα. Η βιταμίνη αυτή παίζει ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, και με την σειρά της βοηθάει στην καλή υγεία των οστών. Το σώμα μας την παράγει με την έκθεση στον ήλιο.
Κατά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D, για να αναπτυχθεί καλύτερα το μωρό τους, και ταυτόχρονα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμινών. Μια νέα μελέτη ανακάλυψε πως οι γυναίκες μπορεί να βρίσκονται σε αυτό τον κίνδυνο όταν θέλουν να μείνουν έγκυοι.

Συνεπώς, είναι σημαντικό, αν σκοπεύουν να σταματήσουν τα αντισυλληπτικά, να το κάνουν σταδιακά και να είναι σίγουρες πως τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι ικανοποιητικά. Η μελέτη είχε σαν βάση το Ντιτρόιτ, και συμμετείχαν 1.700 Αφροαμερικανές γυναίκες. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων έδειξαν πως όσες χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά με οιστρογόνα, είχαν 20% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Οι γυναίκες που σταμάτησαν να τα λαμβάνουν, είχαν – στην καλύτερη – μέτρια επίπεδα βιταμίνης D.

Συνεπώς, άλλος ένας λόγος που τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν παιδί.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese