Του Andrei Kolesnikov
Μαντέψτε: Το σκάνδαλο με το χάκινγκ των emails του DNC μόλις και μετά βίας έχει επίπτωση στη Ρωσία, αν και οι τρομερές… μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας κατηγορούνται ευρέως και ο πρόεδρος Obama έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε ακόμη και να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρωσία είναι μόλις επτά εβδομάδες μακριά, και η μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου με δυσκολία πείθει ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας οφείλονται όλα σε μηχανορραφίες των ΗΠΑ. Ακόμη και το σκάνδαλο ντόπινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρωσίας παρουσιάζεται στην Ρωσία ως άλλο ένα σημάδι της αθάνατης εχθρότητας προς την Δύση και τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή η εκστρατεία “φταίει πρώτα η Αμερική” δεν έχει μεγάλη απήχηση στους μέσους Ρώσους. Ασφαλώς, η λαϊκή στάση απέναντι στις ΗΠΑ είναι πολύ αρνητική, αλλά έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά που καταγράφτηκαν τον Ιανουάριο του 2015. Καλύτερα ή χειρότερα, οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να μετακινούνται σε μια κατάσταση η οποία προσφέρεται για ανέκδοτα τύπου “η ζωή δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημη όσο είναι υπό τον Obama”.

Ενώ η ρωσική κοινή γνώμη ακολουθεί συνήθως την άποψη του Putin σε μεγάλα ζητήματα, οι ψηφοφόροι δεν εντυπωσιάστηκαν τρομερά από τα σκάνδαλα αυτές τις ημέρες. Αυτό εξηγεί γιατί η δημοτικότητα του Putin παραμένει επίμονα υψηλή εν τω μέσω οικονομικής στασιμότητας και γιατί οι υποθέσεις ότι το Κρεμλίνο μπορεί να βρίσκεται παρασκηνιακά πίσω από τις προσπάθειες ενίσχυσης της θέσης του Donald Trump, είναι πιθανό να εξασθενίσουν μετά από μία ή δύο ημέρες.

Εάν τεθεί το ζήτημα, οι μέσοι Ρώσοι χωρίς αμφιβολία θα δηλώσουν ότι εντυπωσιάστηκαν από την πανουργία του Putin και ότι ήταν cool που το Κρεμλίνο προσπάθησε μέσω συγκαλυμμένων μέσων να επηρεάσει τις εξελίξεις τόσο μακριά από τα σύνορα της χώρας. Και εάν είχαν την δυνατότητα να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αρκετοί Ρώσοι θα ψήφιζαν υπέρ του Trump, δεδομένης της έλξης του σε ακροδεξιούς πολιτικούς λαϊκιστές. Δυστυχώς, υπάρχουν μόνο δύο κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ρωσία αυτές τις ημέρες, οι Κομμουνιστές και οι ΦΙλελεύθεροι Δημοκράτες. Κύριος στόχος τους είναι να παρέχουν διεξόδους για εκείνους που θέλουν να διαμαρτυρηθούν αλλά δεν θέλουν να καταλήξουν στην φυλακή. Και οι δύο πλευρές έχουν υποδυθεί με επιτυχία την πολιτική αντιπολίτευση της χώρας για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο ιδρυτής και το δημόσιο πρόσωπο των ΦΙλελεύθερων-ΔΗμοκρατών είναι ο Vladimir Zhirinovskiy, μια φαινομενικά ακούραστη φιγούρα, ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει ότι είναι ο αυθεντικός “Trump”. Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και χρωστάει την δημοτικότητα του στο ότι είναι ότι και ο Trump είναι σήμερα: αγενής, πολιτικά μη ορθός, και εντελώς ασταθής. Από την εποχή του Yeltsin έχει διαδραματίσει έναν ρόλο σε αντίθεση με εκείνον οποιουδήποτε άλλου πολιτικού σε μια χώρα που γρήγορα απογοητεύτηκε από το σύνολο της πολιτικής τάξης. Από αυτή την σκοπιά, η Ρωσία είναι η αληθινή γενέτειρα και πατρίδα του Trump.

Από την πλευρά τους, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προβλέψιμα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ και έχουν αρνηθεί την ευθύνη για τις κυβερνοεπιθέσεις στο DNC. Ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, δήλωσε, μισό-αστειευόμενος υποθέτει κανείς, ότι δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει καμία από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο Trump όταν ερωτήθηκε για το σκάνδαλο. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Lavrov, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας πιθανώς δεν αισθάνονται καμία υποχρέωση να μιλήσουν για τα όσα πράττουν με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θεωρούν ενα κατώτερο τμήμα της κυβερνησης που χρεώνεται μόνο με την εκτέλεση των πολιτικών που σχεδιάζονται και αποφασίζονται από άλλους με πρόσβαση στα εσωτερικά άδυτα.

Ο Putin είναι απίθανο να κάνει κάποιο ουσιαστικό σχόλιο για το σκάνδαλο. Αυτό αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Για παράδειγμα, εάν υποθέσουμε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν όντως πίσω από την επίθεση DNC, μήπως σημαίνει ότι ο ίδιος ο Putin το διέταξε; Εν μέσω των ιδιαίτερα μυστικοπαθών πολιτικών της Ρωσίας, κανείς ποτέ δεν ξέρει με σιγουριά ακριβώς τι συζητά ο Putin με το πολεμικό του συμβούλιο.

Τι πρόβλημα εικόνας έχει δημιουργήσει ο Putin για τον εαυτό του! Μετά βίας είχε κάποιο χρόνο εν τω μέσω σκανδάλων σχετικά με την συμμετοχή της Ρωσίας στο brexit, με την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και την υψηλής τεχνολογίας παραποίηση των δειγμάτων ούρων των Ρώσων αθλητών, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο DNC. Μήπως το FSB δεν κατάφερε να τον ενημερώσει και για αυτές τις πρωτοβουλίες επίσης;

Κανείς δεν θυμήθηκε να τον κρατήσει ενήμερο για την κυβερνοεπίθεση στο DNC; Ή μήπως με κάποιο τρόπο ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε και όλες οι κατηγορίες θα οδηγούν πάντα στο να βρίσκεται ο Putin στο εδώλιο του κατηγορούμενου, όπως η προσωποποίηση του κακού στον κόσμο;

Ακόμη κι αν ο Putin δεν γνώριζε για την πρωτοβουλία στον κυβερνοχώρο, αυτό που είναι πραγματικό σημαντικό είναι ότι θεωρείται παντοδύναμος από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς στη Δύση. Για άλλη μία φορά, η αίσθηση είναι πραγματικότητα. Ανεξαρτήτως από το εάν το κρυφό χέρι του Putin είχε συμμετοχή σε ατά τα σκάνδαλα, τα δυτικά ΜΜΕ και οι πολιτικοί σίγουρα θα συνεχίσουν να τον κατηγορούν για αυτά. Ίσως οι κατηγορίες είναι άδικες, αλλά η δύναμη του Putin για άλλη μία φορά είναι υπερεκτιμημένη. Αλλά αυτό το τίμημα πληρώνεις όταν δημιουργείς ένα πολιτικό σύστημα που τα πάντα εξαρτώνται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese