Ο Γουέιντ Φαν Νίκερκ έγραψε ιστορία χθες το βράδυ καθώς έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα των 400 μέτρων και αναδείχθηκε…
χρυσός Ολυμπιονίκης. Ο Νοτιοαφρικανός σπρίντερ έσπασε το στοιχειωμένο ρεκόρ που κατείχε ο Μάικλ Τζόνσον, κάνοντας 42.03 σε έναν τελικό που θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων των φιλάθλων του κλασσικού αθλητισμού.

Ιδιαίτερη αξία στην επικράτηση του δίνει το γεγονός πως έτρεξε στην 8ο διάδρομο του κουλουάρ, μια θέση εκκίνησης που δεν δίνει ιδιαίτερες πιθανότητες διάκρισης.

Λίγο μετά την σπουδαία νίκη του Φαν Νίκερκ ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια όμορφη ιστορία που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη τη νίκη του 24χρονου αθλητή. Ο Φαν Νίκερκ οφείλει πάρα πολλά σε μια 74χρονη γιαγιά που είναι η προπονήτρια του. Ναι, καλά διαβάσατε. Υπεύθυνη για αυτήν την μεγάλη στιγμή είναι μια υπέροχη γιαγιά!

Η φοβερή και τρομερή γιαγιά ακούει στο όνομα Άννα Μπόθα. Ήταν κάποτε σπρίντερ και άλτρια του μήκους. Πέρυσι, η προπονήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής είπε στη «City Press» πως το πάθος της για τον στίβο είναι πολύ υψηλό για να σταματήσει την προπόνηση. Η ιδιαίτερη σχέση της με τον κλασσικό αθλητισμό κρατάει πέντε δεκαετίες.

Η στιγμή που μιλάει για τον Φαν Νίκερκ δείχνει το συναισθηματικό δέσιμο που έχει με τον νέο ρέκορντμαν των 400μ:

«Δεν θα έλεγα ότι φοβάμαι, αλλά έχω μεγάλη ευθύνη για να φτάσω αυτόν τον αθλητή σε σημείο να δείξει σε όλους, τις τεράστιες δυνατότητες του. Επίσης, θα πρέπει να προσπαθήσω να κάνω ό, τι καλύτερο μπορώ για να μην κάνω κάτι λάθος που θα μπορούσε να τον διαλύσει ψυχολογικά», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η Μπόθα ξεκίνησε να προπονεί τον Νοτιοαφρικανό το 2012. Συναντήθηκε με τους γονείς του αθλητή και τους παρουσίασε ένα σχέδιο που σε λίγα χρόνια θα τον οδηγούσαν στην κορυφή. Παρόλα αυτά ο δρόμος στην αρχή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Τους τρεις πρώτους μήνες ο αθλητής αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς και η «σούπερ γιαγιά», ήταν αυτή που τον επανέφερε στον σωστό δρόμο με προσεκτική προπόνηση και αποθεραπεία. Τον βοήθησε τόσο να αφήσει πίσω του τα προβλήματα που τον δυσκόλευαν, όσο και να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese