Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, «μαχαίρι» σε παροχές ανταποδοτικού τύπου για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές, «ψαλίδι» σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών (κυρίως σε αυτές που ισχύουν για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες) και άλλα περιλαμβάνει η λίστα που έχει παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής»…

 

Υπενθυμίζεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του προνοιακού συστήματος, και ως εκ τούτου οι προτάσεις έχουν βαρύτητα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στα υπό «αναδιάρθρωση επιδόματα» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πάνω από 100 παροχές που δίνονται σε ασφαλισμένους ή ανέργους σε είδος ή χρήμα.

Οι περισσότερες από αυτές είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα (πχ επιδότηση κατασκηνώσεων για ανέργους) ενώ άλλες έχουν ήδη κοπεί (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα σε ανέργους).

Στη λίστα υπάρχουν και οι φοροαπαλλαγές από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, με στόχο την εξοικονόμηση 100-120 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, ο λόγος για τον οποίο φαίνεται να έχει μπει στο «στόχαστρο» είναι το ότι διαπιστώθηκε πως, βάσει των εφαρμοζόμενων κριτηρίων, πιθανώς οι δικαιούχοι να μην είναι πάντα αυτοί που έχουν την ανάγκη του μέτρου.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται να μην επιμένει σε περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, καθώς διαπιστώνεται πως η συνολική δαπάνη υπολείπεται των πραγματικών αναγκών ενός σύγχρονου και στοχοθετημένου συστήματος στήριξης των παιδιών.

Επίσης στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου γίνεται εκτενής αναφορά, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης είχε τεθεί από τους δανειστές αίτημα να συμπεριληφθούν στα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων καταβάλλεται το ΚΕΑ κατά τη β’ πιλοτική φάση, τα αναπηρικά, μη αποδοτικού χαρακτήρα επιδόματα που δίνονται στα άτομα με αναπηρία καθώς οι δανειστές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει πως το κόστος για την πληρωμή των αναπηρικών επιδομάτων, περίπου 700 εκατ. ευρώ, είναι σημαντικά υψηλό.

Η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς για την εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης στο σύνολο των δικαιούχων ατόμων που διαβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτιμάται πως θα απαιτηθούν κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν και δύο ακόμα σενάρια που εξετάζονται στο οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το δεύτερο, και εφόσον αποφασιστεί να καλυφθούν οι ανάγκες του 80% των ατόμων που έχουν ανάγκη, θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει του τρίτου σεναρίου η κάλυψη μικρότερου ποσοστού δικαιούχων, θα χρειαστεί η εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν περίπου 900 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 270 εκατ. αφορούν κεφάλαια που και σήμερα δαπανώνται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese