Διακαής πόθος όλων των ζευγαριών είναι να κυλάει η σεξουαλική τους ζωή όπως στην αρχή της σχέσης τους. Δυστυχώς, στην πραγματική ζωή προκύπτουν προβλήματα τα οποία «σαμποτάρουν» την ερωτική μας ζωή…

Έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο απέδειξε ότι ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, είναι βέβαιο ότι για τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της συχνότητας των ερωτικών συνευρέσεων μπορεί να ευθύνονται περισσότεροι από ένας παράγοντες.

Από την εικόνα που έχουν οι γυναίκες για την εικόνα του σώματός τους έως και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα ακόμη και το έντονο άγχος φαίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά το σεξ. Κατά τη διάρκεια μελέτης που πραγματοποίησαν σε δείγμα χιλίων ζευγαριών, εκ των οποίων τα μισά ήταν παντρεμένα και τα υπόλοιπα βρίσκονταν σε σχέση, εντόπισαν τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για τη χαμηλή λίμπιντο.

Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των παντρεμένων γυναικών, ένα ποσοστό που άγγιζε το 30% απάντησε ότι είχε αρνητική εικόνα για το σώμα τους. Με συνέπεια να έχει μειωμένη αυτοπεποίθηση και καμία διάθεση για ερωτική συνεύρεση.

Από την άλλη, παράγοντες υγείας όπως διαβήτης, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να υπονομεύσουν την λίμπιντο. Επίσης, την ερωτική ζωή ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά και οι γυναικολογικές φλεγμονές και τα αφροδίσια νοσήματα.

Παράλληλα, διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των χρόνιων θεραπειών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο. Μεταξύ αυτών είναι τα φάρμακα για το στομάχι, την υπέρταση, τον θυροειδή, τις αλλεργίες, τις ψυχικές διαταραχές αλλά και σκευάσματα που προκαλούν γενικά αφυδάτωση όπως τα διουρητικά.
Επιπλέον, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής, οι αυξημένες υποχρεώσεις και το πιεστικό ωράριο μάς εξαντλούν σωματικά και ψυχικά και δεν μας επιτρέπουν ν’ αφεθούμε στη φυσιολογική παρόρμηση που απαιτεί ο έρωτας.

Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε έρωτα γιατί δεν έχουμε χρόνο, αλλά επιπλέον δεν έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ορισμένες ορμονικές διαταραχές σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας όπως μετά τη γέννα, κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά και κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική ζωή. Αρνητικές επιπτώσεις στη λίμπιντο μπορεί να έχουν και οι θεραπείες γονιμότητας ή γυναικολογικά χειρουργεία (π.χ. αφαίρεση ωοθηκών) αν και στην πρώτη περίπτωση αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει και το άγχος της σύλληψης.

Έρευνα που έγινε από το ίδιο Πανεπιστήμιο απέδειξε ότι μία στις δέκα γυναίκες έχει μειωμένη έως ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία λόγω κατάθλιψης η οποία συχνά μπορεί να υποβόσκει και να μην έχει αντιμετωπιστεί όπως θα έπρεπε. Διαταραχές ύπνου, η αϋπνία, ο μη επαρκής ύπνος (λιγότερο από 8 ώρες) καθώς και ο μη συνεχόμενος ύπνος μπορούν να πλήξουν καίρια την ερωτική διάθεση.

Τέλος, η έλλειψη επικοινωνίας ή ακόμα και μια απιστία κ.λπ. μπορούν να απομακρύνουν όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και ερωτικά πολλά ζευγάρια.

Πηγή: govastileto.grEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese