Σήμερα συμπληρώνονται 71 χρόνια από την πυρηνική επίθεση που δέχθηκε η πόλη το 1945…

Ο δήμαρχος της πόλης στο κεντρικό Πάρκο της Ειρήνης, επεσήμανε την ανάγκη για έναν κόσμο ελεύθερο από τα πυρηνικά όπλα, μέσω της υιοθέτησης ενός νομικού πλαισίου για την απαγόρευσή τους.

«Ένας κόσμος, ελεύθερος από τα πυρηνικά όπλα θα αποτελέσει την πρακτική εφαρμογή του φιλειρηνικού χαρακτήρα του συντάγματος της Ιαπωνίας, θα διασφαλίσει την πρόοδο, καθώς ένα νομικό πλαίσιο απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, είναι απαραίτητο,» δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι.
Στην τελετή μνήμης παραβρέθηκαν επιζώντες από την πυρηνική επίθεση, οι απόγονοί τους, ακτιβιστές της ειρήνης, αλλά και εκπρόσωποι 91 χωρών.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σήμερα είναι καταγεγραμμένο από Ρώσους και παρουσιάζει την απόλυτη καταστροφή στη Χιροσίμα αλλά και στο Ναγκασάκι.

Το βίντεο παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe από τον Sergei Naryshkin, πρόεδρο της ρωσικής Δούμας.

Για πρώτη φορά έχουμε τόσο κοντινές χρονικά εικόνες από το χάος που άφησαν πίσω τους οι δύο βομβαρδισμοί στις δύο ιαπωνικές πόλεις.

 

 

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese