Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το δημοσίευμα της εφ. Πατρίς και του patrisnews, για τα μικρά…
καρχαριοειδή τα οποία έβγαλαν ερασιτέχνες ψαράδες στην παραλία του Αγίου Ηλία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παραθεριστών, οι οποίες συμπεριλήφθησαν στο ρεπορτάζ μας, τα ψάρια ήταν ακόμη ζωντανά, κάτι το οποίο διαψεύδεται από τη Λιμενική Αρχή Κατακόλου που ήρθε σε επικοινωνία με την εφ. Πατρίς, για το θέμα αυτό.

Το ζήτημα έγκειται στο εάν τελικά τα ψάρια ήταν ζωντανά ή αλιεύτηκαν ήδη νεκρά, καθώς τα καρχαριοειδή στη χώρα μας, προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταμορφώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται και να διατίθενται προς πώληση. Τα αλιευτικά σκάφη που έχουν αλιεύσει παρεμπιπτόντως καρχαριοειδή, πρέπει να τα ελευθερώνουν αμέσως ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή Κατακόλου, τα συγκεκριμένα καρχαριοειδή δεν ανήκουν σε προστατευόμενο είδος, όμως όπως αναφέρουν, εαν και εφόσον τα ψάρια, ήταν ζωντανά, έπρεπε να ριχτούν ξανά στο βυθό. Επίσης, όπως μας δήλωσαν, τα καρχαριοειδή είναι απίθανο να ήταν ζωντανά, καθώς ζουν μόνο σε μεγάλο βάθος, κι έτσι διαψεύδουν την πληροφορία ότι οι ψαράδες τα έβγαλαν ζωντανά στην παραλία του Αγίου Ηλία.

Μαριάννα Μητροπούλου
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese