Ελληνες χριστιανοί που εργάζονται σε ένα από τα πιο γνωστά κέντρα…
κράτησης προσφύγων, αυτό της Μόριας στη Λέσβο, έχουν προσπαθήσει να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους που ζητούν άσυλο στη χώρα μας!

Σε αυτή την αποκάλυψη προχωρά η βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι αυτό έχει συμβεί σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τους προηγούμενους μήνες, με κάποιους εργαζόμενους μάλιστα να έχουν τυπώσει φυλλάδια στην αραβική γλώσσα με το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη και να το έχουν διανείμει σε ανθρώπους που κρατούνται στη Μόρια.

Το φυλλάδιο, που παρουσιάζει ο Guardian, προσκαλεί όσους ζητούν άσυλο να υπογράψουν μια δήλωση στην οποία να αναφέρουν τα εξής: «Ξέρω ότι είμαι αμαρτωλός… Ζητώ από τον Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες μου και και να μου χαρίσει την αιώνια ζωή. Επιθυμία μου είναι να αγαπάω και να υπηρετώ αυτόν τον κόσμο».

Το φυλλάδιο που διανεμήθηκε σε μουσουλμάνους κρατούμενους στη Μόρια

Οι μουσουλμάνοι κρατούμενοι που πήραν στα χέρια τους αυτό το έγγραφο είπαν πως θεωρούν «επαίσχυντη» αυτή την κίνηση των εργαζομένων στο κέντρο.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί πολλοί άνθρωποι εδώ είναι μουσουλμάνοι και έχουν πρόβλημα με το να αλλάξουν θρησκεία», είπε ο Μοχάμεντ, ένας κρατούμενος που προέρχεται από τη Δαμασκό. Και συνέχισε: «Μάλιστα, προσπάθησαν να το κάνουν αυτό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, της πιο ιερής γιορτής των μουσουλμάνων».

Ενας άλλος Σύρος, ο Αχμέντ, είπε: «Σεβόμαστε όλες τις θρησκείες, αλλά αν εσύ είσαι χριστιανός και σου δώσω το Κοράνι, πώς θα νιώσεις;».

Οι κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι το φυλλάδιο διανεμήθηκε από τουλάχιστον δύο εκπροσώπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Euro Relief, που, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι η μεγαλύτερη ενεργή ομάδα βοήθειας στο κέντρο της Μόριας, μετά την αποχώρηση πολλών ΜΚΟ λόγω της υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το προσφυγικό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί το κέντρο κράτησης να είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο τον πιο σημαντικό ρόλο εκεί διαδραματίζουν οι ομάδες βοήθειας.    

Η ΜΚΟ Euro Relief ανέφερε στον Guardian ότι αποδοκιμάζει τη διανομή τέτοιων φυλλαδίων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιο μεμονωμένοι εργαζόμενοι να τα διένειμαν κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας.

Ο διευθυντής της Euro Relief, Στέφανος Σαμιωτάκης, δήλωσε στον Guardian: «Εχουμε αναλάβει ήδη δράση και οι εθελοντές μας ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να διανέμουν τέτοιου είδους φυλλάδια. Ο κώδικας δεοντολογίας μας αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούν να κάνουν και ότι αν κάποιος το επιχειρήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πειθαρχικές κυρώσεις».

Οσο για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, αν και ρωτήθηκε από τον Guardian για τα περιστατικά αυτά.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese