Από τις 4 έως τις 9 Αυγούστου το μεγάλο καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας θα υποδεχθεί το υπαίθριο παζάρι με αντίκες και… παλαιά αντικείμενα, που οργανώνεται εκεί για δωδέκατη συνεχή χρονιά.

Πρόκειται για το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα που διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.

Στο παζάρι θα συμμετέχουν έμποροι από το Μοναστηράκι και αλλού, σε συνολικά 26 μεγάλα περίπτερα, που θα είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες από τις 10.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι επισκέπτες, λάτρεις των αντικών και όχι μόνο, που συνήθως ξεπερνούν τους 8.000 σε αριθμό, θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν παλιά ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα.

Η βόλτα ανάμεσα στα παλιά αντικείμενα σε συνδυασμό με τη θέα της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης στους πρόποδες του φράγκικου κάστρου και της θάλασσας συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό που προσφέρει μοναδικές απολαύσεις στους επισκέπτες.

Το παζάρι οργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, με διαρκή στόχο και προσπάθεια να αναδείξει την αξία της Παλιάς Πόλης, που έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός για την ιστορική του σημασία, τη μοναδικότητα και την αρχιτεκτονική του κληρονομιά.

Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Τριφυλίας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης καθώς το παζάρι αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας και μια ευκαιρία πανελλαδικής προβολής του τόπου.

Οπως εξηγεί η κ. Τζίμα Ιμιρζιάδη, υπεύθυνη για την οργάνωση και την επικοινωνία του παζαριού, η Παλιά Πόλη αποτελεί πόλο έλξης του κοινού, καθώς είναι το βασικό τουριστικό αξιοθέατο της Κυπαρισσίας. Η ίδια προσθέτει: “Αυτό το εισπράττουμε καθημερινά στο Μεγάλο Καλντερίμι από το πλήθος επισκεπτών. Νιώθουμε χαρά που ακούμε ότι έρχονται για πρώτη φορά στη Κυπαρισσία, ότι δεν ήξεραν ότι υπάρχει παλιά πόλη εδώ, ότι θεωρούν μαγική την ατμόσφαιρα με τόσο κόσμο στα καλντερίμια”.

Το Μεγάλο Καλντερίμι (με μέγιστο πλάτος 10 περίπου μέτρων) είναι από άσπρη, τοπική, πελεκητή πέτρα και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου (3 χιλιόμετρα συνολικό μήκος) λιθόστρωτων καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Βρίσκεται στη καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Παράλληλη έκθεση υφαντικής σε συνεργασία με το ΚΕΚ Μεσσηνίας

Δίπλα στο παζάρι, σε ένα καταπράσινο δημοτικό κήπο, οι διοργανωτές σε συνεργασία με το ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εκθέτουν την ετήσια παραγωγή του τμήματος υφαντικής και ινδικού τελάρου (4,5,6 και 7 Αυγούστου). Παράλληλα με τα εκθέματα, τα οποία είναι όλα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν υφαντά τέχνης, αλλά και τη διαδικασία της υφαντικής από την αρχή, δηλαδή τη δημιουργία του νήματος (ξάσιμο-γνέσιμο) και την παραδοσιακή υφαντική σε τελάρο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese