Πτωτικά σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα του προηγούμενου τριμήνου κινήθηκε η παγκόσμια…
αγορά tablet την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2016. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις tablet, το εξεταζόμενο διάστημα, διαμορφώθηκαν σε 46,7 εκατ.συσκευές, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας πτώση κατά 8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Strategy Analytics, αντίθετα με το πτωτικό κύμα των πωλήσεων κινήθηκαν οι τιμές των συσκευών tablet κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας, η μέση τιμή διάθεσης υποχώρησε κατά 9% την ίδια περίοδο.

Όπως σημειώνει η Strategy Analytics σε σχετικό report, την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς tablet κατέλαβε η Apple, με πωλήσεις 10 εκατ.συσκευών iPad το εξεταζόμενο διάστημα, επίδοση που εξασφάλισε στην αμερικανική εταιρεία μερίδιο 21% στη διεθνή αγορά. Οι πωλήσεις, πάντως, ήταν μειωμένες κατά 9% σε ετήσια βάση και κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές της Strategy Analytics σχολιάζουν ότι το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016 ήταν το πρώτο πλήρες τρίμηνο για το iPad Pro 9.7, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της μέσης τιμής πώλησης για την Apple στα $ 490, βοηθώντας τα έσοδα της επιχείρησης, η οποία, τελικά, πέτυχε το καλύτερο τρίμηνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι παίκτες της αγοράς
Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, το δεύτερο τρίμηνο του 2016, βρέθηκε η Samsung, με πωλήσεις 6,1 εκατ.συσκευών, μειωμένες κατά 23% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 13,2% από 15,8% δεύτερο τρίμηνο του 2015.  Την τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς κατέλαβε η Lenovo, η οποία διέθεσε συνολικά 2,5 εκατ.συσκευές, αυξημένες κατά 4%, με το μερίδιο της κινεζικής επιχείρησης να διαμορφώνεται σε 5,4%. Η Huawei κατετάγη τέταρτη, με πωλήσεις 2,3 εκατ.συσκευών, με την εταιρεία να πετυχαίνει αύξηση κατά 15% και μερίδιο αγοράς 4,8%.

Συστήματα
Συνολικά, οι πωλήσεις συσκευών με λειτουργικό Android ήταν μειωμένες, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά 15% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών του πρώτου τριμήνου του 2016.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οι αυξημένες πωλήσεις συσκευών με λειτουργικό Windows άσκησαν σημαντική πίεση στα μερίδια αγοράς των Android tablet, κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης. Οι συσκευές με λειτουργικό Windows ενισχύθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση, με μερίδιο αγοράς 14%, ενώ βελτιώθηκαν κατά 5% σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese