Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών αναμένεται να δημοσιευθούν στο τέλος αυτής…
της εβδομάδας το πολύ στις αρχές της επόμενης ενώ θα ακολουθήσει η πενθήμερη διορία ενστάσεων στον ΑΣΕΠ.

Από τη μέρα δηλαδή που θα δημοσιευθούν οι προσωρινοί πίνακες όσοι υποψήφιοι αναπληρωτές έχουν ενστάσεις ως προς την κατάταξή τους στους πίνακες θα μπορούν, εντός πέντε ημερών, να υποβάλλουν την ένστασή τους στο ΑΣΕΠ.

Τα όποια λάθη ή παραλήψεις επισημανθούν θα μελετηθούν και θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας υπάρχουν πιστώσεις για 18.500 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων και σύμφωνα με υπόσχεση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, έξι μέρες δηλαδή πριν να έρθουν οι μαθητές στα σχολεία θα βρίσκονται στο πόστο τους οι 12.000 αναπληρωτές.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν 800 πιστώσεις πρόσληψης αναπληρωτών για τα σχολεία πέριξ των καταυλισμών των προσφύγων ενώ υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν κλειστά σχολεία κοντά στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Θυμίζουμε ότι μόλις γίνουν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ τότε θα φανούν τα πραγματικά κενά ενώ τέλη Αυγούστου απολύονται όσοι πήραν σύνταξη. Εν τω μεταξύ στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα γίνουν γνωστές πόσες είναι οι άδειες ανατροφής, επαπειλούμενες, λοχείας και άνευ αποδοχών ώστε να γίνει καλύτερη καταμέτρηση των κενών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 92.850 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι. Όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιο αριθμό αιτήσεων είχαμε για τους φιλολόγους (21.942), τους δασκάλους (13.450) και τους νηπιαγωγούς (11.123).

Παράλληλα, 7.274 εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών έκαναν αίτηση. Συγκεκριμένα, έγιναν 3.807 αιτήσεις εκπαιδευτικών Αγγλικής ΠΕ06.00, 1.708 αιτήσεις εκπαιδευτικών Γαλλικής ΠΕ05.00, 1.301 αιτήσεις εκπαιδευτικών Γερμανικής ΠΕ07.00, 329 αιτήσεις εκπαιδευτικών Ιταλικής ΠΕ34.00 και 129 αιτήσεις ΠΕ40.00 εκπαιδευτικών Ισπανικής.

Επαρκή κονδύλια

Σε 302.000.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στην «Εφ.Συν.», ανέρχονται συνολικά τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο για προσλήψεις αναπληρωτών για το νέο σχολικό έτος 2016/17.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, με τα κονδύλια αυτά εξασφαλίζονται οι προσλήψεις περίπου 21.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών κατανέμονται ως εξής: 15.000 ΕΣΠΑ, 3.000 τακτικού προϋπολογισμού και 3.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η χρηματοδότηση ολόκληρου του προγράμματος ξεκινά στις 9 του Σεπτέμβρη και τελειώνει στις 21 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ μπορούν να γίνουν όλες μέσα στην πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη και η πληρωμή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να αρχίσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επίσης όσοι προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ θα μπορούν να τοποθετούνται και στην πρωινή ζώνη των δημοτικών σχολείων, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, ετοιμάζεται και η προκήρυξη για την πρόσληψη περίπου 800 εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση των προσφύγων. Οι περισσότερες θέσεις θα αφορούν φιλολόγους και δασκάλους, ενώ θα υπάρχουν θέσεις για νηπιαγωγούς, μαθηματικούς και ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese