Ζεις σε μία πόλη που καταφέρνει να συνδυάσει και βουνό και θάλασσα, και ηρεμία και ενεργητικότητα. Παρ’ όλα αυτά, αν ρωτήσεις τους περισσότερους τι γνωρίζουν για τον αθλητισμό σε αυτή την πόλη, θα σου πουν… τα κλασσικά και αγαπημένα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ. Βέβαια, κάποια στιγμή σίγουρα θα έχεις ακούσει, ίσως και να έχεις δει, αυτό που λέμε ”παρά πέντε”, ξιφασκία, badminton, ποδηλασία κτλ.

Αθλήματα, ίσως όχι και τόσο διαδεδομένα, κάποια λίγο πιο extreme που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη στα ”ύψη” και κάποια με μια πιο ιδιαίτερη τεχνική. Υπάρχουν, είναι σούπερ και δε χρειάζεται να ξενιτευτείς για να τα γνωρίσεις, να τα δοκιμάσεις και γιατί όχι;… να ”κολλήσεις” μαζί τους.

Εμείς την κάναμε τη βόλτα μας, γνωρίσαμε από κοντά μερικά μόνο από τα αθλήματα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον και τα συγκεντρώσαμε στο P.E. Magazine, έτσι για να σας δώσουμε το κίνητρο ώστε να μη μένετε στις κλασσικές δραστηριότητες, αλλά να δοκιμάσετε και κάτι διαφορετικό!

Ξεκινάμε λοιπόν…

1) Badminton, πιάνοντας φτερά στον… ”αέρα”

Ένα άθλημα, το οποίο, δυστυχώς, πολλοί δεν το γνωρίζουν είναι το Badminton. Πρόκειται για ένα ολυμπιακό σπορ, το οποίο υπάρχει στην Πάτρα από το ’90, όμως, με τη βοήθεια των Ολυμπιακών Αγώνων, άρχισε να γίνεται γνωστό από το 2004 και τα τελευταία, μόλις, χρόνια να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, καθώς όπως μας ανέφερε και ο κ. Γιώργος Μπονέλης (προπονητής Badminton στο γήπεδο Δ. Τόφαλος) ”πλέον γίνονται πανελλήνια πρωταθλήματα και είναι αναγνωρισμένο και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού”.

Τί είναι όμως το Badminton; Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε πως μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε τέννις και βόλεϊ. Είναι δηλαδή, ένα άθλημα ρακέτας, αρκετά τεχνικό αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστικό, για όποιον το προτιμήσει σαν αναψυχή, γιατί αν κάποιος αποφασίσει να περάσει στο αγωνιστικό κομμάτι, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, διότι το Badminton γίνεται αρκετά απαιτητικό.

Όσον αφορά τις ηλικίες… Δεν υπάρχει όριο! Όλοι μπορούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο σπορ. Από παιδιά δημοτικού μέχρι ενήλικες, οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, την πίεση και να κοινωνικοποιηθούν γνωρίζοντας νέους ανθρώπους.

Γιατί να το επιλέξει κανείς; Διότι, σύμφωνα με τον κ. Μπονέλη ”το Badminton είναι μία πολλή καλή αερόβια άσκηση, που γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς”, είναι η ιδανική επιλογή αν βαριέστε το γυμναστήριο, είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς και η ρακέτα και το μπαλάκι είναι πολύ ελαφριά και δεν κινδυνεύετε από τυχόν τραυματισμούς. Επομένως, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε και να πειστείτε πως έχουμε δίκιο.

2) Δια… ξιφισμοί

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στο Γήπεδο Δ. Τόφαλος δε θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε το χώρο όπου γίνονται οι προπονήσεις της ξιφασκίας. Όχι… δεν πρόκειται για παιχνίδι στο οποίο κάποιοι βγάζουν τα σπαθιά τους και χτυπιούνται.Πρόκειται για ένα ολυμπιακό, επίσης, άθλημα, το οποίο έχει τις ρίζες του από την αρχαιότητα και στην αναβίωση των Ολυμπιακών της Αθήνας το 1896, τότε που τα αθλήματα που μπορούσαν να αγωνιστούν οι αθλητές ήταν μόλις πέντε.

Στην Πάτρα, όπως μας ανέφερε ο κ. Λεβεντίδης (προπονητής στον Αχαϊκό Σύλλογο Ξιφασκίας ”Ο Μέγας Αλέξανδρος”) αν και υπάρχει από το 1996, δεν έχει και μεγάλη ζήτηση επειδή ”πολλοί το θεωρούν επικίνδυνο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι”.

Ποιός μπορεί να ασχοληθεί με την ξιφασκία; Όλοι ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως ηλικίας, από 5 χρονών έως Βετεράνοι στο συγκεκριμένο χώρο, αρκεί να υπάρχει υπομονή και επιμονή. Η φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη, διότι μιλάμε για ένα γρήγορο και μαχητικό άθλημα, το οποίο απαιτεί θάρρος και δυνατά αντανακλαστικά.

Αν το επιλέξεις γιατί νομίζεις πως θα γυμνάσεις μόνο το σώμα σου, κάνεις μεγάλο λάθος! Εκτός από την άριστη φυσική κατάσταση που αποκτά κάποιος κάνοντας ξιφασκία, γυμνάζει και το μυαλό! Ναι, καλά διαβάσατε… και το μυαλό! Αν μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με παιχνίδι, θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα ”γρήγορο σκάκι”, επειδή χρειάζεται γρήγορη σκέψη για να αντιδράσει κάποιος στα χτυπήματα και να ανταποδώσει.

Αρκετά τεχνικό άθλημα συγκεκριμένων και μετρημένων κινήσεων… η ξιφασκία δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε συναρπάσει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ο σκοπός; Ένας και μόνο ένας: να χτυπήσεις τον αντίπαλο σε οποιοδήποτε σημείο χωρίς να σε χτυπήσει.

3) Στο ”παρά πέντε” να προλάβουμε

Τώρα, ας περάσουμε σε κάτι πιο extreme, που θα κάνει την αδρεναλίνη να χτυπήσει… ”κόκκινο”. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τοαλεξίπτωτο πλαγιάς, ή μήπως ”παρά πέντε”; Και σίγουρα θα είπατε αυτά είναι τρελά και επικίνδυνα πράγματα… Αν, όμως, σας λέγαμε πως δεν είναι επικίνδυνο; Γιατί τρελό σίγουρα το λες!

Το ”παρά πέντε’’ (από το γαλλικό parapente=αλεξίπτωτο πλαγιάς) είναι ένα παρεξηγημένο αεράθλημα και αυτό γιατί, όπως μας ανέφερε και ο κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, που μετράει πολλές ώρες πτήσης, ”όσο δύσκολο φαίνεται, τόσο εύκολο είναι, αρκεί να ακολουθούνται οι κανόνες, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το κατατάσσουν στα πιο ασφαλή αθλήματα”.Βέβαια, λίγο ο φόβος λίγο η όχι και τόσο μεγάλη προβολή του, το ”παρά πέντε” τώρα αρχίζει να το γνωρίζει ο κόσμος και να το ψάχνει λίγο παραπάνω.

Και αν νομίζετε, πως χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και συγκεκριμένη ηλικία, πέφτετε σε παγίδα. Αρκεί να σας πούμε πως ο γηραιότερος άνθρωπος που πετά είναι 78 χρονών! Αν πάλι νομίζετε πως πρόκειται για κάτι ”ξενόφερτο”, επίσης πέφτετε έξω (θυμηθείτε και την περίπτωση του Ικάρου), διότι, η Ελλάδα έχει τον καλύτερο καιρό και τέτοια μορφολογία εδάφους, ώστε κάποιος μπορεί να πετά όλο το χρόνο.

Εμείς το δοκιμάσαμε (σε θεωρητικό επίπεδο) και αν θέλετε να το δοκιμάσετε και εσείς, στην Πάτρα, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Λέσχη Αλεξιπτωτιστών Πλαγιάς και να ξεκινήσετε το ταξίδι στους αιθέρες με αφετηρία τοn Πατραϊκό, τον Ομπλό, τον Σαντομέρι, το Σκιαδά κτλ.

Με σύμμαχό σας τον καιρό και τους σωστούς ανέμους, ίσως καταφέρετε κάποια στιγμή να σπάσετε και το ρεκόρ της μεγαλύτερης πτήσης στην Ελλάδα, που είναι 172 χλμ., το ρεκόρ δηλαδή του ανθρώπου που ξεκίνησε από το Πατραϊκό και προσγειώθηκε στο… Γύθειο. Απίστευτο; Μπορεί… Ακατόρθωτο; Σε καμία περίπτωση!

4) Η ζωή μας… ποδήλατο

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να περάσουμε σε ένα άθλημα που δεν είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι κάπως παραγκωνισμένο.

Και ποιος δεν έχει κάνει ποδήλατο στα παιδικά του χρόνια; Όλοι… το κακό, όμως, σε αυτή την υπόθεση είναι πως οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με την παιδική ηλικία και ούτε λόγος για τα ώριμα χρόνια. Να μετακινηθεί ένας δικηγόρος ή ένας γιατρός με ποδήλατο; Αδύνατον!

Όπως μας ανέφερε και ο κ. Β. Διαμαντόπουλος (Γ.Γ. Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών), ”είναι στην κουλτούρα του Έλληνα να μη χρησιμοποιεί το ποδήλατο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους”.

Τί θα λέγατε αν σας αναφέραμε πως με την ποδηλασία μπορείτε να συνδυάσετε:Μετακίνηση-Ψυχαγωγία-Άθληση! Με λίγα λόγια πηγαίνεις στον προορισμό σου με μηδενικά έξοδα (ένα καλό που έκανε η οικονομική κρίση είναι ότι ωφέλησε τις μετακινήσεις με ποδήλατο), κάνεις τη βόλτα σου με την παρέα σου και γνωρίζεις νέους ανθρώπους που αγαπούν εξίσου το άθλημα και φυσικά γυμνάζεις όλο σου το σώμα με τον καλύτερο τρόπο!

Στην Πάτρα, παρά τις δυσκολίες λόγω των ανύπαρκτων υποδομών για το συγκεκριμένο άθλημα, με τη βοήθεια του Ποδηλατικού Ομίλου που υπάρχει από το 1971, έχει γίνει η αρχή για μία ”ποδηλατούπολη”. Πιο συγκεκριμένα, στο Νέο Λιμάνι υπάρχει ποδηλατόδρομος, ο οποίος προβλέπεται να φτάσει μέχρι την πλαζ και σιγά σιγά να ενώσει το κέντρο της πόλης με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

Φαντάσου την πόλη πόσο όμορφη θα έμοιαζε αν όλοι είχαμε το όνειρό μας, το ποδήλατό μας. Φαντάσου στη χώρα του ήλιου το δώρο που θα έκανες στο περιβάλλον, αλλά και στον εαυτό σου. Φαντάσου και πράξε!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese