Με επιτυχία η εκδήλωση για τα υδροπλάνα στην Ελούντα του Μεσοπολέμου – συγκίνηση με το σκίτσο ενός χανσενικού…

Μπορεί υδροπλάνα να ακούμε χρόνια τώρα, αλλά δεν βλέπουμε! Τουλάχιστον κάποτε πετούσαν στην…Κρήτη…

Περίσεψε η συγκίνηση στην εκδήλωση για τα υδροπλάνα στην Ελούντα του Μεσοπολέμου πραγματοποιήθηκε χθες στο Κοινοτικό κατάστημα Ελούντας σε μια δίγλωσση παρουσίαση για τους Έλληνες και Βρετανούς φίλους του τόπου, παρουσία του Στρατιωτικού Ακόλουθου της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης κάνει ένα ταξίδι ,φέτος, στα  χρόνια του Μεσοπολέμου.

Μέσα από διηγήσεις, φωτογραφίες, άρθρα, βιβλία, χάρτες, έγγραφα, επιστολές, σπάνιο κινηματογραφικό υλικό, περιέγραψαν  την ιστορία του Βρετανικού  Σταθμού Ανεφοδιασμού Ελούντας  .

Στην Ελούντα  στάθμευαν  μεταξύ 1929 και 1939 τα υδροπλάνα της Βρετανικής Αεροπορικής Εταιρίας Imperial Airways στο δρομολόγιο Λονδίνο – Αλεξάνδρεια – Βομβάη. Για την υποστήριξη και τον εφοδιασμό των υδροπλάνων, αλλά και τη φιλοξενία των επιφανών επιβατών τους,  το πολυτελές πλοίο M/V IMPERIA παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια αγκυροβολημένο στον Κόρφο Ελούντας, όπου αργότερα δημιουργήθηκαν αποθήκες καυσίμων της SHELL, η γνωστή βενζιναποθήκη.

Εκεί ήταν που το πρωί της 22ας Αυγούστου 1936 κατέπεσε, μετά από βαριά προσγείωση, το υδροπλάνο Scipio προερχόμενο από Αλεξάνδρεια, παρασέρνοντας στο θάνατο δυο Βρετανούς στρατιωτικούς.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η τοιχογραφία αρρώστου του Λεπροκομείου σε τοίχο κατοικίας στη Σπιναλόγκα που αποτυπώνει ένα υδροπλάνο. Μπορεί να είναι ζωγραφισμένη με απλοικό τρόπο όμως εντύπωση προκαλεί η λεπτομέρεια αλλά και τα ζωντανά χρώματα. Η τοιχογραφία αυτή ήρθε στο “φως” το 2013 κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης…
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese