Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Σαχτούρια του…
Δήμου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι φλόγες στην κυριολεξία “τρέχουν”, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό.

Σαράντα πυροσβέστες με είκοσι οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, αλλά και υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ έχουν ριχτεί στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα, προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι, καίει χορτολιβαδική έκταση σε βουνό, ενώ απείλησε και τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Παύλου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Μάλιστα ο οικισμός εκκενώθηκε προληπτικά, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχείρησε να πάρει μέρος και το πυροσβεστικό αεροσκάφος με ρίψεις νερού, αλλά δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που πνέουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ολόκληρο το νησί.

Στο μεταξύ η φωτιά μέσα σε λίγη ώρα επεκτάθηκε μέχρι τις Μέλαμπες, όπου και εκεί το πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ επιχειρούσε ρίψεις νερού, επέστρεφε πίσω, καθώς δε μπορούσε να προσεγγίσει, λόγω του αέρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese