Σε συνέχιση του πρόσφατου άρθρου σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης σκαφών αναψυχής, το nextdeal ενημερώνει για…
τα χρηματικά πρόστιμα που θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ο ανασφάλιστος ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4276/2014, ο οποίος συμπληρώνει τις διατάξεις του Νόμου 4256/2014, περί υποχρεωτικής ασφάλισης σκαφών αναψυχής, εκτός των άλλων διατάξεων περί τουριστικών πλοίων, το χρηματικό πρόστιμο που επιβάλλεται για κάθε παράβαση κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, ανάλογα το συμβάν. Δείτε εδώ το ανάλογο απόσπασμα του ν.4276/2014:

Νόμος 4276/2014

Σε περίπτωση που ο παραβάτης επαναλάβει την παράβαση μέσα σε ένα χρόνο, τότε το χρηματικό πρόστιμο διπλασιάζεται και διαμορφώνεται από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Δείτε εδώ το ανάλογο απόσπασμα του ν.4256/2014:

Νόμος 4256/2014

Τα χρηματικά πρόστιμα και οι διατάξεις αφορούν σκάφη ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων, ιστιοφόρα, μηχανοκίνητα, πλοία ταξιδιών αναψυχής χωρητικότητας έως 49 ατόμων, επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ιδιωτικά σκάφη αναψυχής όλων των τύπων, μικρά σκάφη αναψυχής ολικού μήκους έως 7 μέτρων, και οποιοδήποτε άλλο σκάφος συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω νομοθεσία.

Τα τουριστικά σκάφη αναψυχής ή και κάθε άλλο σκάφος που μεταφέρει επίσημα επιβάτες και περιλαμβάνεται στον ν. 4256/2014, πριν πάρει άδεια απόπλου προσκομίζει στην τοπική λιμενική αρχή τα απαραίτητα έγγραφα ναυσιπλοΐας μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το υποχρεωτικό ασφαλιστήριο.

Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής όμως φυλάσσουν τα έγγραφα τους, λύνουν τα σχοινιά από τον κάβο της μαρίνας και απολαμβάνουν την αλμύρα της θάλασσας. Εάν όμως λησμονήσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και τους «πιάσει στα πράσα» η λιμενική αστυνομία ή συμβεί κάποιο απρόβλεπτο θαλάσσιο δυστύχημα, θα πρέπει να έχουν φυλάξει αρκετές χιλιάδες ευρώ για να πληρώσουν πρόστιμα, ζημιές και ανθρώπινες ζωές… Πριν λύσετε τα σχοινά στον κάβο θυμηθείτε το συμβόλαιο σας, θα είναι τα ίδια σχοινιά που θα σας ρίξουνε σε ξέρα.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese