Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από την απόφαση της BoJ να διατηρήσει αμετάβλητη τη…
νομισματική της πολιτική και εν αναμονή της ανακοίνωσης των stress test σήμερα το βράδυ από την ΕΚΤ.

Μια σχετική νηνεμία καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη νευρικότητα να είναι πάντως ευδιάκριτη,  καθώς τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα, όσο και τα νέα σε μακροοικονομικό επίπεδο καταγράφουν μικτή εικόνα. Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αναλάβει ακόμη δράση έπειτα από το Brexit, διαπιστώνοντας το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές από τις αρχές του μήνα.

Ημέρα σημαντικών μακροοικονομικών νέων σήμερα, για την οικονομία της ευρωζώνης, όπου πιθανή ανακοίνωση χαμηλότερων των εκτιμήσεων, ίσως οδηγήσει τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε απώλειες. Τα εταιρικά νέα που ανακοινώθηκαν σήμερα πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διατηρούν τη μικτή εικόνα των προηγούμενων ημερών. Πιο συγκεκριμένα:

Η UBS ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο, πτώση 14% στα καθαρά έσοδα με αυτά να διαμορφώνονται στα 1,03 δισ. ελβετικά φράγκα, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 668 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Η γνωστή ζυθοποιία ABInBeb ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο, αύξηση κερδοφορίας κατά 4,3% στα $ 4,01 δισ. έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κερδοφορίας κατά 6,9%.

Η κατασκευαστική εταιρεία αεροδρομίων και αυτοκινητόδρομων Vinci, ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο λειτουργικά έσοδα €1,72 δισ. αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για €1,71 δισ.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο πτώση κερδοφορίας κατά 8,7% στα €1,68 δισ. (έναντι €1,84 δισ. πέρσι), με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κέρδη €1,69 δισ.

Η Barclays ανακοίνωσε για το δεύτερο εξάμηνο προ φόρων κέρδη ¥763 εκατ. έναντι εκτιμήσεων £985 εκατ.

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο παρέμεινε αμετάβλητο (εκτίμηση +0,2%) έναντι αύξησης 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, με την καταναλωτική δαπάνη να αναμένεται για τον Ιούνιο να ενισχυθεί κατά 0,1% έναντι πτώσης 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να σημειώσει πτώση 0,3% για τον μήνα Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις για τον μήνα Ιούνιο κατέγραψαν πτώση 0,1% (εκτίμηση -0,1%) έναντι αύξησης 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 2,7% (εκτίμηση 1,3%) έναντι ενίσχυσης 2,8% τον προηγούμενο έτος.

Στην Ισπανία, έχουμε το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, όπου αναμένεται να ενισχυθεί κατά 0,7% έναντι ενίσχυσης 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 3,1% έναντι αύξησης 3,4% το προηγούμενο έτος.

Στην Ιταλία, έχουμε τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιούλιο, όπου αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος έναντι ενίσχυσης 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αναμένεται να σημειώσει πτώση 0,2% έναντι μείωσης 0,4% το προηγούμενο έτος.

Στην ευρωζώνη, έχουμε τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιούλιο σε ετήσια βάση, όπου αναμένεται να ενισχυθεί κατά 0,1% έναντι ενίσχυσης κατά 0,1% το προηγούμενο έτος, καθώς και τον δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση, που αναμένεται να ενισχυθεί κατά 0,9% έναντι αύξησης 0,9% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τέλος, έχουμε το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, όπου αναμένεται να ενισχυθεί κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 1,5% έναντι αύξησης 1,7% το προηγούμενο έτος.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και σήμερα στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, έπειτα από τη σημαντική πτώση που κατέγραψαν στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον δείκτη Eurostoxx 600 να διαπραγματεύεται στις 340,58 μονάδες με κέρδη 0,33%. Σύμφωνα με τη Nomura, άσχημη παραμένει η χρονιά που διανύουμε από άποψη αποτιμήσεων και αποδόσεων, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Στην αγορά ομολόγων, ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών της Γαλλίας και Γερμανίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, οριακά κέρδη 0,08% καταγράφει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στα 1,1094, με το σήμα να παραμένει σε αγορά, με τη στερλίνα έναντι του δολαρίου να ενισχύεται σήμερα κατά 0,15%, στα 1,3205,  με το σήμα να διατηρείται σε ουδέτερο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, νέες απώλειες σημειώνει σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς υποχωρεί κατά 0,73%, στα $ 40,84/ βαρέλι, με το σήμα σταθερά σε strong sell, με την τιμή του χρυσού να καταγράφει απώλειες 0,10%, στα $ 1.339,95/ουγγιά, με το σήμα να διατηρείται σε strong buy, ενώ με απώλειες 0,74% διαπραγματεύεται το ασήμι, στα $ 20.148/ουγγιά, με το σήμα να παραμένει σε strong buy.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese