Πολλαπλή στόχευση, αν και αρκετά ασαφής πολλές από αυτές, είχαν οι προτάσεις…
για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που κατέθεσε από τον προαύλιο χώρο της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αν η Βουλή σε δύο ψηφοφορίες δεν καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, ώστε να αποφεύγεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εκτιμάται τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από στελέχη της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αντίστοιχες πλειοψηφίες εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει και η πρόταση για άρση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός –θέλοντας να αφήσει το στίγμα του- πρότεινε κάτι που θα αλλάξει τον κοινοβουλευτικό χάρτη της χώρας: ο λόγος για την οκταετή θητεία των βουλευτών αλλά και του πρωθυπουργού, αφού θα πρέπει να είναι μέλος της Βουλής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ωστόσο, αυτά τα δύο δύσκολα θα αποσπάσουν ευρεία συναίνεση και σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή είναι μία από τις βασικές προτάσεις για τις οποίες ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει «να προκαταλάβει τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσω της λαϊκής ψήφου – δημοψήφισμα».

Τέλος, η πρόταση για την υποχρέωση κύρωσης, μόνο με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε Συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους, είναι «φωτογραφική» αφού οι περισσότεροι μνημονιακοί νόμοι, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, θα είχαν απορριφθεί. Για τα μάτια του κόσμου δηλαδή.

Σε κάθε περίπτωση η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης ενός άρθρου του Συντάγματος μπορεί να ξεκινήσει με την υπογραφή 50 βουλευτών, ενώ απαιτεί πλειοψηφία 3/5 (180) για να κριθεί αναθεωρητέο από την επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή κριθεί αναθεωρητέο από απλή πλειοψηφία (150 συν1) τότε απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της επόμενης Βουλής για να αλλάξει.

Και η μεθεπόμενη Βουλή, αν δεν αλλάξει ο σχετικός νόμος από την επόμενη κυβέρνηση, θα είναι «προϊόν» του νέου εκλογικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επίτευξη πλειοψηφιών και συναινέσεων.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese