Γράφτηκε απο Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η πρώτη γουλιά μας ξαφνιάζει με μια ευχάριστη πικρή επίγευση, η δεύτερη μας ξυπνά και η τρίτη…
μας έχει ήδη φτιάξει την διάθεση. Κάθε γουλιά όμως ελληνικού καφέ κάθε στιγμή εκτός από απόλαυση και γεύση ενισχύει την προσπάθεια μας να ελέγξουμε το βάρος μας.

Οι λόγοι πολλοί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι!

Ξεκινώντας με το γεγονός ότι ο σκέτος καφές από τη φύση του περιέχει αμελητέες θερμίδες και επομένως δεν μπορεί να επηρεάσει το ενεργειακό ισοζύγιο. Επιπλέον ο ελληνικός είναι ένας καφές που  μπορεί πιο «εύκολα» να καταναλωθεί ευχάριστα και σκέτος προσφέροντας μας γεμάτη γεύση και πλούσιο καϊμάκι, χωρίς την προσθήκη γάλακτος ή ζάχαρης.

Παρόλο, που ο καφές δεν περιέχει θερμίδες, ο ελληνικός καφές αποτελεί ένα ελληνικό superfood, καθώς περιέχει πολλά διατροφικά συστατικά, όπως τα χλωρογενικά οξέα και τους μαννοολιγοσακχαρίτες, που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Τα χλωρογενικά οξέα είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που επιπρόσθετα φαίνεται ότι συμβάλουν στη μείωση του σωματικού βάρους.

Οι μαννοολιγοσακχαρίτες δρουν σαν φυτικές ίνες με πρεβιοτική δράση, δηλαδή σαν τροφή για τα βακτήρια του εντέρου μας. Σε μελέτη παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση καφέ πλούσιου σε μαννοολιγοσακχαρίτες οδήγησε σε μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρους άνδρες, σε σύγκριση με την κατανάλωση ροφήματος, που δεν περιείχε μαννοολιγοσακχαρίτες. (1)

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάζει την πείνα, μειώνοντας την όρεξη βραχυπρόθεσμα, καθώς επιδρά στα επίπεδα ορισμένων ορμονών της όρεξης. (2) Η δράση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καφεΐνη η οποία λειτουργεί σαν ένας μικρής διάρκειας καταστολέας της όρεξης, που οδηγεί σε μικρότερο αίσθημα πείνας άρα και σε λιγότερη πρόσληψη τροφής για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωσή του.

Τέλος, ο ελληνικός καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία επιδρά στον έλεγχο του βάρους με δύο τρόπους. Πρώτον, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εγρήγορση για περιστάσεις όπως πχ η άσκηση, όπου κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Σε δεύτερο επίπεδο, η καφεΐνη αυξάνει προσωρινά την θερμογένεση και τον μεταβολισμό, διατηρώντας τον υψηλό ακόμη και 3 ώρες μετά την κατανάλωση του και ενισχύει την οξείδωση λίπους. (2,3) Μάλιστα, ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%. Ωστόσο, η ποσότητα καφεΐνης στον ελληνικό καφέ είναι ελαφρώς χαμηλότερη από άλλα είδη καφέ.

Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση καφέ, όπως 3-4 μερίδες παραδοσιακού ελληνικού, χωρίς πολλές προσθήκες ή με «βουτιές» μπισκότων και άλλων σνακ, αλλά παράλληλα με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese