Στη λίστα δημοσιεύονται τα κορυφαία 200 Πανεπιστήμια της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που…
 κατατάσσεται στις θέσεις  180-190.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι τα μοναδικά ελληνόφωνα πανεπιστήμια που έχουν καταφέρει να συγκαταλέγονται στα κορυφαία 200 της Ευρώπης.  Σημειώνεται ότι ο αριθμός των πανεπιστημίων και ανώτερων ιδρυμάτων στην Ευρώπη υπερβαίνει τις 6 χιλιάδες.

Η λίστα κατάταξης Πανεπιστημίων Times «Times Higher Education World University Rankings» θεωρείται μια από τις 3 κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος και τα αποτελέσματά της εμπιστεύονται και αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, επιχειρήσεις,  καθώς επίσης και πολιτειακούς αξιωματούχους ανά το παγκόσμιο.

Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται ανάμεσα στα 200 κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για την Κύπρο, αλλά και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο καταφέρνει, σε μόνο 25 χρόνια λειτουργίας, να συγκαταλέγεται στην ελίτ των πανεπιστημίων διεθνώς.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι για το 2016, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατετάγη 55ο στον κόσμο καλύτερο νέο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education World University Rankings με τα 150 καλύτερα νέα πανεπιστήμια που λειτουργούν για λιγότερο από 50 χρόνια.

Λίστα: Κατάταξη χωρών σύμφωνα με τον αριθμό πανεπιστημίων της κάθε χώρας (Πηγή: www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/best-universities-in-europe-2016)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΑΝΑ ΧΩΡΑ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 200 ΠΡΩΤΑ

Ηνωμένο Βασίλειο-46
Γερμανία-36
Ιταλία-19
Γαλλία-15
Ολλανδία-13
Σουηδία-11
Ελβετία-9
Βέλγιο-7
Ιρλανδία-6
Δανία-6
Φιλλανδία-6
Ρωσία-5
Ισπανία-5
Αυστρία-5
Νορβηγία-4
Ελλάδα-1
Κύπρος 1
Πορτογαλλία-1
Λουξεμβούργο-1
Εσθονία-1
Τσεχία-1
Ισλανδία-1English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese