Να πάρει μαζί του στο θάνατο όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ήθελε ο Σύρος πρόσφυγας που ανατινάχθηκε χθες βράδυ…
σε εστιατόριο της πόλης Άνσμπαχ κοντά στην Νυρεμβέργη έξω από ένα φεστιβάλ μουσικής, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία.

Ο βομβιστής ήταν 27χρονος Σύρος πρόσφυγας του οποίου η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί, είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, δήλωσε αξιωματούχος της Βαυαρίας σε συνέντευξη τύπου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν σημείωσε ότι προφανώς δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος στο φεστιβάλ της Άνσμπαχ λίγο πριν την έκρηξη. Ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε από τα 2.000 άτομα που το παρακολουθούσαν.

Εάν ο νεαρός άνδρας είχε καταφέρει να μπει στο χώρο της συναυλίας με το σακίδιό του τα θύματα θα ήταν περισσότερα, καθώς επρόκειτο για αυτοσχέδιο μηχανισμό με καρφιά και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της αστυνομίας της Νυρεμβέργης.

Για «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» έκανε λόγο νωρίτερα ο Χέρμαν αναφέροντας ότι «η προσωπική εκτίμηση» του είναι ότι «δυστυχώς είχαμε εδώ μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να διασυνδεόταν με την οργάνωση Ισλαμικό κράτος. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Πρέπει να δούμε ότι μεταξύ των πολλών προσφύγων με τη θλιβερή μοίρα έρχονται και άνθρωποι στη χώρα μας ή έχουν έρθει ήδη, οι οποίοι αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα μας», υποστήριξε ο Χέρμαν για να προσθέσει «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Πρέπει να χαράξουμε «συνεπείς νέους δρόμους».

Πρόκειται για το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μια εβδομάδα και ξετυλίχθηκε, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από το φόνο 9 ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανογερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.

Προφανώς ήθελε να πυροδοτήσει την βόμβα με τα αιχμηρά μεταλλικά μέρη, την οποία είχε στο σακίδιό του, στο μουσικό φεστιβάλ του Άνσμπαχ της Βαυαρίας που είχε 2.000 επισκέπτες.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese