Ήταν 19 χρονών Εθνοφρουρός το μοιραίο ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου του 2011, υπηρετώντας στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης και ευρισκόμενος στο πολεμικό σκάφος «Πλωτάρχης Γεωργίου Νικόλαος»…

Του Φάνη Μακρίδη

Η φονική έκρηξη του προκάλεσε αισθητή μείωση στην ακοή και θα τον ακολουθεί για μια ζωή. Πέραν από τα σωματικά τραύματα, ένα συνεχές βουητό θα του προκαλεί προβλήματα, ενώ θα επαναφέρει στο μυαλό του δυσάρεστες αναμνήσεις. Ήδη η ζωή του άλλαξε αρκετά, ενώ δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του υδραυλικού, όπως επιθυμούσε. Κι όμως η Πολιτεία αποφασίζει να τον «πετάξει»…

Όλα όσα σημειώνουμε, δεν είναι αυθαίρετα. Η αναφορά για τον Α. Χ., ο οποίος μετά από τόση ταλαιπωρία και χίλια ζόρια αποφασίστηκε να αποζημιωθεί για τη φονική έκρηξη στο Μαρί με 80.000 ευρώ. Μέχρι να γίνει αυτό έβρισκε μπροστά του ως εμπόδιο τη νομική υπηρεσία.

Κι όπως φαίνεται την αξανβρίσκει, αφού η τελευταία, όπως πληροφορηθήκαμε, εφεσίβαλε την απόφαση για αποζημίωσή του!

Ο  δικηγόρος του Παναγιώτης Κλεοβούλου, εξέφρασε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του γι΄ αυτή την απόφαση. Μιλώντας στο ThemaOnline, δήλωσε ανάμεσα σ΄ άλλα: «Η νομική υπηρεσία πριν την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για αποζημίωση, μας είχε κάνει πρόταση να συμβιβαστούμε στις  5.000 ευρώ. Δυστυχώς οι θεματοφύλακες της δικαιοσύνης σ΄ αυτό τον τόπο, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είναι θρασείς σ΄ αυτή την περίπτωση».

Το χρονικό
Η δικαίωση για τον 24χρονο σήμερα Α.Χ. ήρθε τον Μάιο του 2016. Ο δικαστής επεδίκασε ως αποζημίωση για το κακό που βρήκε τον 19χρονο τότε Εθνοφρουρό, το ποσό των 80.000 ευρώ.

Η απόφαση
Στην απόφασή του ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Ηλ .Γεωργίου, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο ενάγοντας, νεαρό πρόσωπο, ηλικίας τότε 19 ετών, ενώ εκτελούσε το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα υπέστη σοβαρά τραύματα. Τα ιο σημαντικά και συνάμα πιο τραγικά γι΄ αυτόν είναι η μόνιμη απώλεια μέρους της ακοής όπως έχει εκτεθεί με λεπτομέρεια πιο πάνω ως επίσης και οι εμβοές (σημ. βουητό στ΄ αυτιά) οι οποίες επηρεάζουν τη διάθεσή του. Τα πιο πάνω προβλήματα είναι μόνιμα. Δεν χρειάζεται να τονίσω την αξία της αίσθησης της ακοής στν άνθρωπο και το μέγεθος της απώλειας και μειονεξίας που συνοδεύει το ζωτικό και φυσικό τούτο χάρισμα. Περαιτέρω ο ενάγοντας, τους πρώτους 2-3 μήνες του συμβάντος υπέστη κάποιες αγχώδεις εκδηλώσεις. Περαιτέρω όπως έχει ήδη επισημανθεί, θα πρέπει να αποφεύγει να εκτίθεται σε ψηλούς θορύβους και κατ΄επέκταση δεν μπορεί να ασκεί τα αγαπημένα του χόμπι, το κυνήγι, τις καταδύσεις, ως επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει επαγγέλματα που προκαλούν θόρυβο και κέντρα αναψυχής που εκπέμπουν δυνατή μουσική. Έχοντας υπόψη τα ευρήματα σε σχέση με τη φύση των σωματικών βλαβών του ενάγοντα, τις μόνιμες επιπτώσεις και σταθμίζοντας όλους τους σχετικούς παράγοντες κρίνω ως εύλογη και δίκαιη αποζημίωση το ποσό των €80.000.- ως γενικές αποζημιώσεις».

Και η Έφεση
Όλα αυτά δείχνουν ψιλά γράμματα για κάποιους. Η Εισαγγελία υπέβαλε έφεση στην πιο πάνω απόφαση, αδιαφορώντας για όλα όσα υπέστη ο Α. Χ. Ο δικηγόρος του τελευταίου ετοιμάζει αντέφεση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα εν ζωή θύματα αυτής της τραγωδίας, αντιμετωπίζονται με τον χείριστο τρόπο.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese