Γράφει η Έρη Πιπεράκη, Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός
Η έρευνα για την επιλογή του κατάλληλου σχολείου, προβληματίζει αρκετούς γονείς αφού κάθε σχολείο υποστηρίζει ότι το εκπαιδευτικό…
του πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο γνώσης.

Με ποια κριτήρια λοιπόν θα επιλέξουν το χώρο που για χρόνια θα αποτελεί το δεύτερο σπίτι του παιδιού τους και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του;

Για να πάρουν τη σωστή απόφαση, αρχικά πρέπει να αναρωτηθούν τι θα ήθελαν να επιτύχει το παιδί τους ανάλογα με τη χρονολογική του ηλικία όσον αφορά στην ανάπτυξη ικανοτήτων, την εξέλιξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια αξιών και στάσεων που θα αποτελέσουν τα εφόδια του αυριανού πολίτη.

Σημαντικά κριτήρια λοιπόν, για την επιλογή του κατάλληλου σχολείου, είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η παιδαγωγική φιλοσοφία του σχολείου και το έμψυχο υλικό, δηλαδή οι άνθρωποι-πρότυπα από τους οποίους όχι μόνο θα διδαχθεί το παιδί τους αλλά και θα καθοδηγηθεί όσον αφορά στο χειρισμό και στην αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας.

Με βάση λοιπόν τους 3 προαναφερόμενους άξονες οι γονείς πρέπει να εστιάσουν:

• Στις μεθόδους διαπαιδαγώγησης του σχολείου.
• Στις ευκαιρίες που δίνονται ώστε οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης.
• Στα καινοτόμα προγράμματα που ακολουθεί το σχολείο σύμφωνα με τις κοινωνικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
• Σε προσεγγίσεις που αποδεικνύουν ότι το σχολείο σέβεται τη μοναδικότητα της προσωπικότητας και των ικανοτήτων κάθε παιδιού.
• Στην καθοδήγηση και υποστήριξη που δέχεται κάθε μαθητής ξεχωριστά ώστε να μάθει να βάζει στόχους και να κινητοποιείται για την επίτευξή τους.
• Στην ειδική παιδαγωγική υποστήριξη που μπορεί να λάβει ανάλογα με τις παρούσες ή μελλοντικές του ανάγκες.
• Σε δράσεις που γίνονται και δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να διερευνήσει κλίσεις και να αναδείξει τα ταλέντα του.
• Στο προσωπικό του σχολείου (έμψυχο υλικό) που υποστηρίζει, κατευθύνει, διαπαιδαγωγεί το παιδί και δημιουργεί καθημερινά σχέσεις αλληλεπίδρασης με την οικογένεια.

Οι γονείς ολοκληρώνοντας την έρευνά τους, πρέπει να αισθάνονται την ασφάλεια ότι το σχολείο που επέλεξαν, πρεσβεύει αξίες, στάσεις και υιοθετεί προσεγγίσεις που συμπορεύονται όχι μόνο με τις κοινωνικές εξελίξεις αλλά και με τη δική τους προσωπική στάση και φιλοσοφία ζωής

Πηγή  • Peter Pan 4

    Σε ποια σχολεία αναφέρεται ? Από όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρει το άρθρο, ποια είναι αυτά που μπορούμε να τα βρούμε εμείς οι φτωχοί συγγενείς στα δημόσια σχολεία ?

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese