Του Κώστα Δημ. Χρονόπουλου, Αρθρογράφου -Σχολιογράφου
Φαίνεται πως ακόμη δεν “πιάσαμε πάτο” και γι’ αυτό συνεχίζουμε να …
απολαυάνουμε την κατάδυση / καταβύθιση / καταποντισμό μας (!). Αδυνατώ να εξηγήσω διαφορετικά την τέτοια και τόση ανήκουστη αδιαφορία, ωχαδερφισμό, διάλυση κοινωνική, αποσύνθεση, πορεία αυτοκαταστροφής !

Θα σταθώ στο τελευταίο (πριν το επερχόμενο νομοτελειακά επόμενο):

Τον προβληματισμό της Δημοτικής Αρχής της Πρωτεύουσας να αποσύρει τα (ορει) χάλκινα αγάλματα /προτομές από τους διάφορους δημόσιους χώρους, γιατί πέφτουν θύματα κλοπής κλεπτών και κλεπταποδόχων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές του χαλκού (!!!).

Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιό είναι ειδεχθέστερο, κατακριτέο, ανατριχιαστικότερο: Η αποτρόπαιη, ανήκουστη πράξη των βανδάλων κλεπτών ή η κραυγαλέα αδυναμία / ανικανότητα της Πολιτείας να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά, την αισθητική, να προβάλλει τουριστικά τον πολιτισμό της;

Προφανώς δεν είμαστε υπό καθεστώς αποικιοκρατικό με ξένα αφεντικά/ δανειστές μόνον. Αλλά έχει προστεθεί – για την ακρίβεια προϋπήρχε και επιδεινώνεται όσο περνά ο καιρός και απουσιάζει ακόμη και ο στοιχειώδης κρατικός έλεγχος- και μια, δεύτερη εσωτερική, κατοχή μιας μερίδας ατόμων που ξεθεμελιώνουν (ανεμπόδιστα και προκλητικά) τις δομές, την γαλήνη, τη συνοχή της κοινωνίας.

Το γνωστό Eξαρχιστάν -κράτος εν κράτει – οι ομάδες κουκουλοφόρων μπαχαλάκηδων που άλλοτε μουτζουρώνουν αγάλματα και μνημεία καίνε τρόλλευ , αυτοκίνητα, περιουσίες ή και ανθρώπους (βλ. Μαρφίν) διαλύουν ειρηνικές διαδηλώσεις, ή αποκεφαλίζουν αγάλματα και προτομές.

Ποτέ δεν μάθαμε ποιοί κρύβονται κάτω από τις κουκούλες ή πόσοι και πόσο καταδικάστηκαν ή πόσα πλήρωσαν ως αποζημίωση για όσα (καταστροφικά) πρόσφεραν σε τούτο τον Τόπο.

Τώρα τι θα γίνει; Η Χώρα του πολιτισμού θα πάψει να έχει/ επιδεικνύει αγάλματα; Θα τα έχει αμαυρωμένα/ μουτζουρωμένα; Αποκεφαλισμένα; Ή κρυμμένα / καταχωνιασμένα σε υπόγεια ώστε να τα επισκέπτονται οι αρουραίοι;

Έτσι θα συνεχίσουμε; Ή – επιτέλους- θα γίνει περιφρούρηση , συλλήψεις, ποινές , ξεκαθάρισμα;

Κατανοώ ως κίνηση απελπισίας την απόσυρση.

Ίσως να γίνει κάτι αν δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις όπως:

– Να φορέσουν … κουκούλες στις προτομές και να προσθέσουν στις επιγραφές την μοδάτη λέξη: “Σύντροφος” τάδε.

– Να τα ντύσουν με αλεξίσφαιρα γιλέκα ή πανοπλίες προηγούμενων αιώνων.

– Να τα περιβάλλουν με ηλεκτρικό πλέγμα υψηλότατης τάσης, αποτρεπτικής.

– Να βγαίνουν (όπως συμβαίνει με το νερό) φλόγες από τα στόματα, τα μάτια τα αυτιά, τα μαλλιά των αγαλμάτων.

– Να τα ξηλώσουν όλα και πάνω σε μία (σύγχρονο έργο … τέχνης!) ξερολιθιά να σκαλίσουν πάνω σε πέτρα: ” Να τι απόμεινε από την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά”.

ΥΓ. Οι ξεμωραμένοι, ξεκουτιασμένοι, (απο)ξηραμένοι εγκέφαλοι των – ξιπασμένων, ακαλλιέργητων – νεόπλουτων κληρονόμων πολιτισμού Νεοελλήνων , δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την (ανεκτίμητη) αξία των όσων κληρονόμησαν! Κρίμα!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese