Κυκλοφορούν σε κάθε σημείο του κέντρου του Ηρακλείου, είναι άτομα κάθε ηλικίας και ζητούν από ελάχιστα χρήματα μέχρι φαγητό…

Ο λόγος για τους επαίτες, άνδρες και γυναίκες, που έχουν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αποσπώντας από τους πολίτες ακόμη και το ελάχιστο χρηματικό ποσό, όντας τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα πιεστικοί μέχρι να ικανοποιηθεί η επιθυμία τους.

Ειδικά εν μέσω κρίσης, ο αριθμός των επαιτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με ανθρώπους κάθε ηλικίας να προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να βγάλουν τα προς το ζην.

Δεκάδες αλλοδαποί κάθε εθνικότητας, Έλληνες, ηλικιωμένοι ή και μικρά παιδιά κατακλύζουν το κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που η πόλη είναι γεμάτη από επισκέπτες και ζητιανεύουν από λίγα λεπτά του ευρώ μέχρι προσωπικά αντικείμενα και φαγητό.

Οι άνθρωποι αυτοί είτε έχουν πιάσει κάποιο πόστο έξω από εκκλησίες ή εμπορικά καταστήματα είτε κινούμενοι με τα πόδια, τις περισσότερες φορές γίνονται ιδιαίτερα πιεστικοί προς τους πολίτες, ακολουθώντας τους για αρκετά μέτρα μέχρι να τους αναγκάσουν να τους δώσουν λίγα ευρώ.

Τα παιδάκια συνήθως πηγαίνουν σε εστιατόρια στο κέντρο της πόλης και ζητούν από τους πελάτες να τους αγοράσουν κάτι για να φάνε.

Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία αυτή των επαιτών, που χρησιμοποιεί ανυπόστατες δικαιολογίες, προκειμένου να κερδίσει χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.

Στο όνομα κάποιου συλλόγου ή σωματείου, που δραστηριοποιείται στην πόλη μας, συγκεντρώνουν χρήματα δήθεν για την ενίσχυση τους, με το τελικό ποσό φυσικά να καταλήγει στις τσέπες τους.

Αρκετές φορές η αστυνομία πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκκαθάρισης επαιτών από τα κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις.

Μετά από τέτοιες επιχειρήσεις, οι επαίτες εξαφανίζονται για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά έπειτα κάνουν ξανά την εμφάνιση τους.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese