Μπορεί να φαντάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο Ρώσος Gamil Halidov υποστηρίζει ότι έχει βρει τον τρόπο για να σώζονται οι επιβάτες ενός αεροπλάνου που πρόκειται να συντριβεί…

Η ιδέα του Ρώσου εφευρέτη αφορά την ενσωμάτωση μέσα στον σκελετό του αεροπλάνου μίας κάψουλας. Σε κανονική πτήση η κάψουλα αυτή θα είναι ένα κανονικό τμήμα της καμπίνας του αεροπλάνου. Σε περίπτωση όμως που κάτι πάει στραβά, και υπάρχει χρόνος για αντίδραση, η κάψουλα αυτή θα μπορεί να αποσπάται από το αεροπλάνο.

Οι επιβάτες που θα βρίσκονται μέσα στην κάψουλα, θα μπορούν να προσγειωθούν σώοι και ασφαλείς όταν εκείνη θα… πέφτει στο έδαφος χρησιμοποιώντας ένα αλεξίπτωτο.

Η κάψουλα είναι υπό συμπίεση (όπως και το κανονικό αεροπλάνο) ενώ είναι κατασκευασμένο από σκληρό υλικό που αντέχει στα χτυπήματα αλλά παράλληλα είναι και αβύθιστη στο νερό. Η ιδέα, που για την ώρα βρίσκεται στο στάδιο της θεωρίας, μοιάζει παράλογη αλλά ίσως θα μπορούσε υπό πολλές προϋποθέσεις να σώσει ζωές. Η μεγαλύτερη και προφανώς ανυπέρβλητη δυσκολία είναι ότι απαιτεί από την βιομηχανία των αεροπλάνων να αλλάξει εντελώς την λογική της σχεδίασης και της κατασκευής των αεροσκαφών.

Αυτό προφανώς δεν γίνεται, καθώς το κόστος θα ήταν απαγορευτικό, ακόμα και για τις πιο μικρές αλλαγές σε λιγότερο σοβαρά σημεία και όχι σε τέτοιες δομικές επαναπροσεγγίσεις του πως κατασκευάζεται ένα αεροπλάνο.

Ο Ρώσος ελπίζει ότι κάποτε θα εκτιμηθεί η ιδέα του, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι και οι επιβάτες των αεροπλάνων θα ήθελαν πάρα πολύ να μπορούσαν να έχουν μια τέτοια δυνατότητα για να επιβιώσουν.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese