Η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γνωμοδότησή της επισημαίνει, ότι η απαίτηση εταρείας από μια μουσουλμάνα εργαζόμενη να βγάζει τη…
μαντίλα της, όταν έρχεται σε επαφή με πελάτες, ισοδυναμεί με άμεση παράνομη διακριτική μεταχείριση. Η υπόθεση αφορά την περίπτωση μιας…

υπαλλήλου γαλλικής εταιρείας συμβούλων πληροφορικής, η οποία  απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να βγάζει τη μαντίλα της όταν συναντούσε πελάτες.

Η μουσουλμάνα εργαζόμενη προσέφυγε σε γαλλικό δικαστήριο, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν υπάρχει τίποτε που να υποδηλώνει ότι δεν ήταν σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά της ως σχεδιαστή μηχανικού επειδή φορούσε ισλαμική μαντίλα», επισημαίνει στη γνωμοδότησή της η γενική εισαγγελέας, Έλινορ Σάρπστον.

Οι γνωμοδοτήσεις του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, όμως το δικαστήριο συνήθως τις ακολουθεί στην τελική του απόφαση.

Μολονότι μια εταιρεία μπορεί να επιβάλλει ουδέτερο ενδυματολογικό κώδικα, αν επιδιώκει κάποιον θεμιτό στόχο, η Σάρπστον υπογραμμίζει πως είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να θεωρηθεί αναλογικό στην παρούσα περίπτωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Γαλλία απαγορεύει στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν ενδυμασίες που να προσδιορίζουν θρησκευτική πεποίθηση, όπως μαντίλα ή εβραϊκό κιπά, αλλά όχι και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Οι εταιρείες μπορούν να θέτουν ενδυματολογικούς κώδικες, ωστόσο, το ακριβές νομικό καθεστώς τους αμφισβητείται.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese