Ο ξεριζωμός της οικογένειας, η προσφυγιά και η έξωση…

Η Βασιλική είναι η τελευταία Ελληνίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αιματοκυλισμένη Συρία, την πατρίδα του συζύγου της. Με τα δύο κοριτσάκια στην αγκαλιά, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου για να έρθουν στην Ελλάδα. Ο δρόμος της προσφυγιάς οδήγησε την τετραμελή οικογένεια πριν από μερικούς μήνες στο Ηράκλειο. Τόσο οι γονείς όσο και τα δύο παιδιά ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένοι, κατατρεγμένοι αλλά και πολύ φοβισμένοι.

Σύροι πρόσφυγες αλλά και Ηρακλειώτες αλληλέγγυοι προσπάθησαν να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και να την βοηθήσουν στα πρώτα της βήματα, τα οποία δεν ήταν εύκολα, παρά το γεγονός ότι η Βασιλική είναι Ελληνίδα. Αγάπησε τον άνδρα της και τον ακολούθησε στην πατρίδα του. Η ζωή τους κυλούσε ήρεμα μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος. «Πολιορκημένοι» από τον τρόμο και τον θάνατο, πήραν την μεγάλη απόφαση να «ξεριζωθούν» πρωτίστως  για τα παιδιά τους, τα οποία ονειρεύονται να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Όμως  βρέθηκαν ξεκρέμαστοι στο πουθενά. Χωρίς λεφτά, χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά με δύο παιδιά να «γαντζώνονται» συνεχώς πάνω στη μητέρα τους, κυριευμένα από τον φόβο. Τόσο καιρό μετά ακούνε αεροπλάνα και εξακολουθούν να κρύβονται κάτω από το τραπέζι. Ο εφιάλτης των βομβαρδισμών παραμένει «ζωντανός» στην ψυχή και στο μυαλό τους.

Αρχικώς έμειναν σε ένα σπίτι-ερείπιο στο κέντρο του Ηρακλείου. Με την βοήθεια συνανθρώπων μας από το Ηράκλειο (πρόκειται για γνωστούς Ηρακλειώτες, οι οποίοι αθόρυβα και διακριτικά προσπαθούν να στηρίξουν οικογένειες προσφύγων που καταφθάνουν στην πόλη μας)  εξασφαλίστηκαν τα στοιχειώδη, όμως ο χώρος ήταν παντελώς ακατάλληλος για να στεγαστεί η οικογένεια.

Μέσα από πολλές αναζητήσεις και με την στήριξη συμπατριωτών τους και ντόπιων, οι γονείς και τα παιδιά νοίκιασαν κάποιο σπίτι έξω από την πόλη του Ηρακλείου με την προοπτική ο σύζυγος να βρει δουλειά για  να μπορέσει να καλύψει τις βασικές τρέχουσες ανάγκες.

Όπως μας ενημέρωσαν αλληλέγγυοι, σήμερα η οικογένεια κινδυνεύει με έξωση καθώς παρά τις προσπάθειες, ο πατέρας δεν μπορεί να βρει δουλειά και παραμένει άνεργος. Στην ιδιοκτήτρια οφείλονται δύο ενοίκια ενώ από χθες στο σπίτι έχει διακοπεί και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι γονείς βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς από μέρα σε μέρα κινδυνεύουν να βρεθούν με τα παιδιά στο δρόμο. Ηρακλειώτες που γνωρίζουν προσωπικά την ιστορία της τετραμελούς οικογένειας απευθύνουν έκκληση προκειμένου να βρεθεί, έστω και προσωρινά, κάποια λύση για την στέγαση της.

Παρακαλείται, όποιος έχει την δυνατότητα να παραχωρήσει δωρεάν για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάποιο σπίτι, να βοηθήσει την Βασιλική και την οικογένεια της. Η κοινωνία του Ηρακλείου έχει αποδείξει στην πράξη την ευαισθησία και την αλληλεγγύη της. Παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, παρά τα δεκάδες προβλήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, υπάρχει περίσσευμα αγάπης και προσφοράς.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese