Τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ οργανώνονται επί 31 συναπτά χρόνια, από τον Πολιτιστικό…
Σύλλογο Αγίας Αικατερίνης της ομώνυμης Συνοικίας της Πόλης μας και θα διαρκέσουν από την Κυριακή 17 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2016 έχει ως εξής:

 

                              ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

                                                                  ΠΡΩΙ      
*08.00 Θεία Λειτουργία  στην εκκλησία Αγίας Αικατερίνης, μετά αρτοκλασίας υπέρ υγείας, προόδου και ευημερία, των Τακτικών και Επίτιμων Μελών του Συλλόγου μας.      
 *Τέλεση Μνημόσυνου-αφιέρωμα εις ανάμνηση των 30 χρόνων από την κοίμηση του πρώτου ιερέα της Ενορίας μας πατρός Χριστόφορου Αντωναράκη, και Επιμνημόσυνη Δέηση για τα αποβιώσαντα Τακτικά και Επίτιμα Μέλη του Συλλόγου μας.

*Για την προσφορά και το έργο του πατέρα Χριστόφορου Αντωναράκη στη Συνοικία μας θα ομιλήσει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης, κος Μηνάς Μαυροειδής.
*Των ιερών Ακολουθιών θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κος κος Ειρηναίος.

*10.30 Εγκαίνια έκθεσης με φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του αείμνηστου πατρός Χριστόφορου Αντωναράκη, καθώς επίσης και με τα πρωτότυπα και πολύ ενδιαφέροντα έργα εκείνων που συμμετείχαν στα φετινά επιμορφωτικά τμήματα του Συλλόγου μας: ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ, ΚΟΠΤΙΚΗΣ – ΡΑΠΤΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ .

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                               

                                                  ΒΡΑΔΥ  

20.45  *Προσέλευση Κοινού
21.00 *Ένα εξαιρετικό μεγάλο μουσικό αφιέρωμα αφιερωμένο στο Μάνο Ελευθερίου, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, στιχουργούς και πεζογράφους.

Έχει συγγράψει μέχρι τώρα εννέα ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα, πάνω από 400 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του.
Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από όλους σχεδόν τους διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής κ.α.
Θεωρείται ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η μεγάλη Μικτή Χορωδία της Περιφέρειας Κρήτης, θα αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το αφιέρωμα στο μεγάλο Μάνο Ελευθερίου, υπό την διεύθυνση της πολύ γνωστής και καταξιωμένης μουσικού κας Λένας Χατζηγεωργίου και στο πιάνο ο επίσης καταξιωμένος μουσικός κος Νίκος Βλαζάκης. Σολίστ ο επίσης γνωστός και καταξιωμένος μουσικός Γιάννης Κασσωτάκης.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης.

                                   
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

20.45  *Προσέλευση Κοινού
21.00  *Ενα από τα ποιοτικά και αξιόλογα μουσικά σχήματα της Πόλης μας, «Νόστιμον Ήμαρ», θα προσφέρει απόψε μια πανδαισία αρωμάτων, χρωμάτων και επιλεκτικής ποιοτικής μουσικής με τίτλο: «Στ’ αρώματα, στα χρώματα στις μουσικές χαρίσου».

 Το μουσικό σχήμα «Νόστιμον Ήμαρ» ιδρύθηκε το 1985 και έκτοτε υπηρετεί πιστά την Τέχνη, συνδυάζοντας ποίηση και έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση έχει ο ιδρυτής και καταξιωμένος δάσκαλος, μουσικός και “ψυχή” του μουσικού σχήματος, κος Μίνως Σωμαράκης, ο οποίος ευγενικά προσφερθείς, μαζί με τους συνεργάτες του, τιμούν και φέτος να κοσμήσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μας, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016.  

Κατά την διάρκεια της αποψινής βραδιάς, όπως έχει καθιερωθεί 31 συνεχή χρόνια, θα επιδοθούν οι έπαινοι στους μαθητές και μαθήτριες της Β΄θμιας Εκπ/σης που αρίστευσαν κατά την φετινή σχολική χρονιά και έλαβαν τελική βαθμολογία πάνω από 18, καθώς επίσης και σε όλα τα παιδιά που διακρίθηκαν σε διάφορους άλλους τομείς (μουσικούς-αθλητικούς-κοινωνικούς-μαθητικούς-εργασιακούς κ.α.) και που κατοικούν στην Συνοικία Αγίας Αικατερίνης.

Επίσης θα επιδοθούν χρηματικά βραβεία στους 10 πρωτεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου και τους 10 πρωτεύσαντες του Λυκείου, από τον Μεγάλο Ευεργέτη της Συνοικίας μας κον Κ. Μπαντουβά, στη μνήμη του αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης καπετάν Μαν. Μπαντουβά,  όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία 22 συνεχή χρόνια.

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

20.45  *Προσέλευση Κοινού
21.00 * Με τον «Ερωτόκριτο», το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, φιλοξενεί φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης, τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου.
Το έργο είναι ένας μοναδικός θησαυρός, και ο ποιητής ανεπανάληπτος. Μια πλούσια θεατρική  παραγωγή με τις καλύτερες συνεργασίες. Ο Βασίλης Σκουλάς και ο Χρήστος Παπαδόπουλος έχουν αναλάβει το μουσικό κομμάτι του έργου και τη σκηνοθεσία ο Μάνος Μανιάς.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας σίγουρα θα σας ανταμείψει.
O Βιτσέντζος Κορνάρος, ήταν Κρητικός ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε και έζησε στη Σητεία, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) όπου παντρεύτηκε αλλά και πέθανε.
Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, κόρης του βασιλιά, ένας έρωτας ο οποίος χρησιμεύει ως άξονας στον ποιητή για να υμνήσει τη φιλία, την ανδρεία και την αγάπη προς τη πατρίδα. Ο Ερωτόκριτος πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει δημοφιλές κλασικό έργο, χάρη και στην μελοποίησή του από τον Χριστόδουλο Χάλαρη και την ερμηνεία του από τον Νίκο Ξυλούρη.

Συντελεστές
Σκηνικά: Μάνος Μανιάς, Αντώνης Βούρλος. *Ηχητικά φωτισμοί: Στέλλα Σταυρίδη. Χορογραφίες : Μαρία Φαρσάρη. *Κοστούμια: Ειρήνη Μηλαθιανάκη
Σκηνοθεσία: Μάνος Μανιάς
Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης
Α΄  Ποιητής – Πεζόστρατος:  Γιάννης Λαμπράκης, *Β΄ Ποιητής: Μαρία Μακράκη,
Ερωτόκριτος: Νίκος Μανιάς, *Πολύδωρος – Άριστος: Γιώργος Γιαλυτάκης
Αρετούσα: Γεωργία Μαυρογιαννάκη. *Φροσύνη: Μαίρη Νταγιάκου
Μάνα: Κλεοπάτρα Βρεττού, *Βασιλιάς: Μάνος Μανιάς, *Βασίλισσα: Κωνσταντίνα Αγγελίδη
Η αποψινή θεατρική παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης με την στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
20.45  *Προσέλευση Κοινού
21.00  *Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στα επιμορφωτικά προγράμματα παραδοσιακής Μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και χορού, που λειτούργησαν φέτος, μαζί και με άλλα τμήματα.

*Θα ξεκινήσουν με τη παρουσίαση των τμημάτων παραδοσιακών οργάνων όπως: *Λύρας ανηλίκων (αρχαρίων), *Μαντολίνου ανηλίκων (αρχαρίων),  *Λύρας και μαντολίνου ανηλίκων (προχωρημένων), *Μαντολίνου ενηλίκων.
*Στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των τμημάτων  κιθάρας όπως *Ενηλίκων (αρχαρίων), *Ανηλίκων (αρχαρίων), *Ενηλίκων-Ανηλίκων (προχωρημένων).

*Ολοκληρώνεται η παρουσία των μουσικών τμημάτων, με τα τμήματα αρμόνιου ενηλίκων-ανηλίκων (αρχαρίων).
*Η επόμενη παρουσίαση θα είναι των τμημάτων παραδοσιακών χορών: *Ενηλίκων αρχαρίων, *Ανηλίκων (αρχαρίων), *Των τμημάτων ενηλίκων-ανηλίκων (προχωρημένων).

Τα παραπάνω χορευτικά συγκροτήματα θα τα συνοδεύσει ευγενώς προσφερθείς, ο γνωστός καλλιτέχνης  και δάσκαλος της κρητικής μουσικής, κος Ελευθ. Ψαράκης,  κάτοικος της περιοχής μας, με τους αξιόλογους συνεργάτες του
* Το αποψινό πρόγραμμα θα κλείσει με το μουσικό συγκρότημα του γείτονα και γνωστού καλλιτέχνη και δασκάλου της κρητικής μουσικής κου Ελ. Ψαράκη, ευγενικά προσφερθείς.

Κατά την διάρκεια της αποψινής βραδιάς, όπως έχει καθιερωθεί, θα επιδοθούν, οι  βεβαιώσεων παρακολούθησης  όσων τακτικά συμμετείχαν στα  επιμορφωτικά προγράμματά μας, τα οποία οργάνωσε και λειτούργησε ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας. με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

ΠΕΜΠΤΗ 21  ΙΟΥΛΙΟΥ
20.45 *Προσέλευση Κοινού
21.00 * “Αν εσύ … ήμουν εγώ” από το Θέατρο Μορφές. Η αιώνια πάλη του θηλυκού – αρσενικού και η διαφορετικότητα των δυο φύλων είναι το θέμα του πρωτότυπου αυτού κειμένου. Σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα τετραμελούς οικογένειας, τα παιδιά συγκρούονται καθημερινά μη μπορώντας να κατανοήσουν την αλλιώτικη ιδιοσυγκρασία τους. Με έξυπνους διαλόγους, μεγάλη δόση χιούμορ, ανατροπές και εκπλήξεις το έργο αυτό, απευθύνεται άμεσα σε όλες τις ηλικίες, αφού τα παιδιά αποδεδειγμένα μπαίνουν πολύ νωρίς σε αυτό το παιχνίδι.
Γι’ αυτό… ¨Αν εσύ…ήμουν εγώ!¨ έστω και για λίγο… θα μας κάνει να κατανοήσουμε το διαφορετικό, να αποδεχτούμε το αλλιώτικο και να συνεργαστούμε για μια αρμονική συνύπαρξη στο σχολείο, στο σπίτι και στην καθημερινότητά μας.

Παίζουν οι ηθοποιοί:*Ρένα Πασπάτη, *Γιάννης Πανταγιάς,*Γιάννης Παραουλάκης,  *Δομήνικος Ταβερναράκης, *Γιάννα Κεφάλα, *Μαρία Μανιδάκη, *Γιώργος Χατζηαντωνίου *Σίμος Χριστοδούλου.
*Κείμενο: Δημήτρης  Σεϊτάνης, *Μουσική: Ημισκούμπρια Σκηνικά/Αντικείμενα: Άννα Χιλετζάκη Κοστούμια: Γιασμίν Τιμοτίγιεβιτς Ήχος/Φώτα: Νίκος Αρετάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννα Κεφάλα
Η αποψινή θεατρική παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης.

Κατά την διάρκεια της αποψινής βραδιάς, όπως έχει καθιερωθεί 31 χρόνια τώρα, θα επιδοθούν οι έπαινοι και αναμνηστικά δώρα, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εισήχθησαν πέρσι στα Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

20.45  *Προσέλευση Κοινού
21.00  *Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης, αφιερώνει την ημέρα αυτή στα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Αυτός ο  ιερός τόπος, ομιλεί σέ όλα τα μεγέθη της ζωής, στις κορυφές και τα βάθη, στους Έλληνες και τούς ξένους, στους φλογισμένους ανθρώπους και τούς αδιάφορους, στους πιστούς και τούς άπιστους, τούς πατριώτες και τούς δειλούς. Όλους τούς αφυπνίζει και τούς προβληματίζει.
Αυτή η επέτειος έρχεται να μας υπενθυμίσει την ευθύνη μας. Η Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι μια αναμμένη δάδα πού σκορπά φως για να φωτίζει τα σκοτάδια του κόσμου. Το Ολοκαύτωμά της, αποτελεί μία διαχρονική βροντώδη κραυγή υγιούς φιλοπατρίας και ανιδιοτελούς ηρωϊσμού.

Ευχόμαστε όλοι να διδαχθούμε από τα μηνύματα της επετείου αυτής.
Ο πολύ γνωστός και καταξιωμένος ιστορικός ερευνητής κ. Γιώργος Ι. Παναγιωτάκης, ευγενώς προσφερθείς, θα είναι ο κύριος ομιλητής σχετικά με την σημασία του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου τόσο για την Κρήτη μας, όσο και για την Ευρώπη γενικότερα. Της παρουσίασης θα προηγηθεί και σχετική προβολή ντοκιμαντέρ.

Τα αδέλφια μας από τα Χανιά, οι «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΔΑΡΕΣ», ευγενώς προσφερθέντες, έρχονται για να λαμπρύνουν την αποψινή επετειακή  αυτή εκδήλωση,  με τον μοναδικό τρόπο που αποδίδουν τα ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης μας, τους οποίους ο Σύλλογος θερμά ευχαριστεί.

Την επετειακή αυτή ιστορική εκδήλωσή μας κοσμεί απόψε ευγενικά προσφερθείς και ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «Αετογιάννης», διεθνώς γνωστός για τις εμφανίσεις του. Διοργανώνει παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα του Εσωτερικού και του εξωτερικού, με στόχο την προβολή της εθνικής μουσικής & χορευτικής παράδοσης μας. Έχει αναλάβει πάρα πολλές και σπουδαίες διοργανώσεις όπως τελετές έναρξης & λήξης διεθνών διοργανώσεων, πανευρωπαϊκών & παγκόσμιων πρωταθλημάτων, παράδοσης της φλόγας των ολυμπιακών αγώνων κλπ., γιαυτό και θεωρούμε τιμή μας που συμμετέχουν στα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ.
Τον Όμιλο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» θα συνοδεύσουν, ευγενικά προσφερθέντες, οι κάτοικοι της περιοχής Στάθης και Σταύρος Στιβακτάκης μαζί με τον πατέρα τους Νίκο Στιβακτάκη, γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής.

ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/7/2016, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/7/2016, ΑΠΌ  ΤΙΣ  7-9μ.μ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ  ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ  ΕΡΓΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ, ΤΩΝ  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΦΕΤΙΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ  ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ  Π. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ, ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΨΥΓΕΙΟ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ, ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ. English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese