Η οικονομική κατάσταση σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, θα αποτελέσει ένα βασικά θέματα…
των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως επιβεβαίωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως «θα συζητήσουμε για τα υπερβολικά ελλείμματα», αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο επικύρωσης της επιβολής κυρώσεων που αποφάσισε η Κομισιόν. «Θα ακούσουμε τους υπουργούς και θα δούμε. Αύριο στο Ecofin αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Ολλανδός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι οι κυρώσεις αλλά το τι προτίθενται να κάνουν οι χώρες για το πρόβλημα των ελλειμμάτων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αποφασιστούν εντός 20 ημερών και μετά εντός δυο μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. «Είναι προς το συμφέρον όλων να είναι γρήγορες οι αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξουν μεγάλες λύσεις αλλά δεν θα υπάρξει και έντονη κρίση για τις ιταλικές τράπεζες».

Πάντως ερωτηθείς για το αν μπορεί να προχωρήσει ένα σχέδιο κρατικής ενίσχυσης των ιταλικών τραπεζών ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Θα προβάλουμε σθεναρή αντίσταση σε κάτι τέτοιο. Τα προβλήματα με τις τράπεζες πρέπει να λυθούν».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese