Υλικά κατασκευής βόμβας, τουφέκια, πυρομαχικά και ένα «ημερολόγιο μάχης» βρέθηκαν στο σπίτι του 25χρονου …
Μάικα Τζόνσον, υπόπτου για την επίθεση με στόχο αστυνομικούς στο Ντάλας των ΗΠΑ.

Πέντε αστυνομικοί έπεσαν νεκροί και επτά τραυματίστηκαν από πυρά στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας.

Ο ύποπτος, ο 25χρονος Μάικα Τζόνσον, «ταμπουρώθηκε» σε γκαράζ, το οποίο ισχυριζόταν ότι είχε παγιδεύσει με εκρηκτικά. Τελικά πέθανε από εκρηκτικά που μετέφερε ρομπότ της αστυνομίας. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος.

Το Σάββατο, πέντε μέρες πριν την επίθεση, ο Μάικα Τζόνσον είχε αναρτήσει ένα οργισμένο παραλήρημα ενάντια στους λευκούς σε μια σελίδα στο Facebook που έφερε την ονομασία: «Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων του Μισσισιπή», καταδικάζοντας τα λιντσαρίσματα και τις βιαιοπραγίες εναντίον Αφροαμερικανών.

«Γιατί τόσοι πολλοί λευκοί (όχι όλοι) χαίρονται να δολοφονούν και να συμμετέχουν στις δολοφονίες αθώων πλασμάτων;» έγραψε ο Τζόνσον στην ανάρτηση του, που συνοδευόταν από ένα βίντεο που εμφάνιζε σκηνές με ανθρώπους να συμμετέχουν στην θανάτωση φάλαινας, κάνοντας συγκρίσεις με την μεταχείριση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Στην φερόμενη ως προσωπική σελίδα του Τζόνσον στο Facebook, παρουσιαζόταν ως μαύρος εθνικιστής, έχοντας αναρτημένες φωτογραφίες της Μαύρης Δύναμης (Black Power) και της κόκκινης, μαύρης, πράσινης σημαίας, γνωστή και ως η σημαία της χειραφέτησης των Αφροαμερικανών. Στην φωτογραφία προφίλ του εμφανίζεται με υψωμένη την γροθιά του στον γνωστό χαιρετισμό της Μαύρης Δύναμης.

Σε μια άλλη ανάρτηση του στις 2 Ιουλίου στην σελίδα «Μαύροι Πάνθηρες» εξέφρασε την οργή του για τον τρόπο που οι λευκοί μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς, κάνοντας αναφορές στους προγόνους του που ξυλοκοπήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και σκοτώθηκαν.

Ο Τζόνσον υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού ξηράς από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2015. Εστάλη στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 και κέρδισε σειρά μεταλλίων για τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με τα αρχεία του στρατού.

Ο Τζεφ Τζόνσον, επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο φερόμενος δράστης ήταν μέλος ομάδας μαύρων εθνικιστών.

Πολλά παραμένουν άγνωστα ακόμη για τον Τζόνσον, ενώ δεν κατέστη χθες δυνατή η επικοινωνία με μέλη της οικογένειας του. Δεν είναι σαφές αν εργαζόταν, αν και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε πως εργαζόταν για μια εταιρεία που βοηθά παιδιά και ενηλίκους με διανοητικές αναπηρίες.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν ο άνδρας έδρασε μόνος του. Ανώτερη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας είπε στους New York Times ότι επρόκειτο για «μοναχικό λύκο», κάτι που και ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Ωστόσο, τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese