Ιδιαίτερα ανθεκτικά έχουν γίνει τα κουνούπια τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να μην είναι καθόλου εύκολη υπόθεση…
Για να μπορέσουμε να τα «θέσουμε» υπό έλεγχο στο σπίτι πρέπει να ξεκινήσουμε από τους υπαίθριους χώρους. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αν υπάρχει γρασίδι πρέπει να κουρεύετε τακτικά, όπως οι θάμνοι και οι φυλλωσιές. Επίσης τα φυτά να ποτίζονται μόνο τις πρωινές ώρες και όχι το σούρουπο (τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους ακόμα και στο έδαφος που παραμένει υγρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά το πότισμα).

Απαραίτητο είναι ακόμα να απομακρύνετε τα στάσιμα νερά γύρω από το σπίτι (π.χ. από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, παλιά λάστιχα, υδρορροές ) και να έχετε ανάποδα ή καλυμμένα τα δοχεία νερού ( κουβάδες, καρότσια, βαρέλια, ποτιστήρια) όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Οσον αφορά τα παιδιά

-Καλύψτε με ρούχα το εκτεθειμένο δέρμα τους ιδίως αν η περιοχή που είστε έχει πολλά κουνούπια ή έντομα.

-Αποφύγετε τα χρωματιστά ρούχα επειδή τα κουνούπια έλκονται από τα έντονα χρώματα.

– Αποφύγετε να βγάλετε έξω τα παιδιά σας τις ώρες που τα κουνούπια κυκλοφορούν, κυρίως το πρωί και το σούρουπο.

– Χρησιμοποιείστε κουνουπιέρα σαν το πρώτο προστατευτικό μέτρο, ιδίως σε παιδιά που είναι μικρότερα των 6 μηνών. Προσοχή πριν την κλείσετε, ελέγξτε μήπως έχει «τρυπώσει» κανένα κουνούπι.

-Δείτε αν οι πόρτες και τα παράθυρα κλείνουν καλά ή υπάρχουν ανοίγματα.

-Χρησιμοποιείστε σαν συμπληρωματική μέθοδο προστασίας, ιδίως όταν είστε έξω από το σπίτι, εντομοαπωθητικά.

-DEET (περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης)

-Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (προσοχή στις οδηγίες)

Είναι ασφαλής η χρήση εντομοαπωθητικών στα παιδιά, στις εγκύους και στις θηλάζουσες μητέρες ;

Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση των σκευασμάτων αυτών σε παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση τους στα βρέφη. Στα παιδιά προτιμώνται σκευάσματα με συγκέντρωση 10-15% σε DEET. Για βρέφη ηλικίας έως 2 ετών συνιστάται η προμήθεια πριν το ταξίδι κουνουπιέρων εμβαπτισμένων σε εντομοαπωθητικό.
Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χρήση εντομοαπωθητικού και αντηλιακού;
Ναι, αρκεί να ακολουθηθούν οι οδηγίες χρήσεως που αναγράφονται στη συσκευασία του κάθε προϊόντος.

Εφαρμόζεται πρώτα το αντηλιακό και στη συνέχεια το εντομοαπωθητικό. Δε συστήνεται η χρήση προϊόντων που τα περιέχουν σε συνδυασμό.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese