Είμαστε στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία αντιπροσωπεύει τη μετάβαση σε ένα νέο σύνολο συστημάτων, που συγκεντρώνουν την ψηφιακή τεχνολογία με τις…
βιολογικές και φυσικές τεχνολογίες σε νέους και ισχυρούς συνδυασμούς.

Το Global Information Technology Report 2016 παρουσιάζει  το  Networked Readiness Index, που αξιολογεί την ετοιμότητα των χωρών να καρπωθούν τα οφέλη της τεχνολογίας και να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ψηφιακή επανάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι παράγοντες, οι πολιτικές και τα θεσμικά όργανα που επιτρέπουν σε μια χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την κοινή ευημερία, αναλύοντας επιμέρους δείκτες σε τέσσερις άξονες: Περιβάλλον (Πολιτικό, Κανονιστικό, Επιχειρηματικό, Καινοτομικό), Ετοιμότητα (Υποδομές, Οικονομική Προσιτότητα, Δεξιότητες), Χρήση (Προσωπική, Επαγγελματική, Κυβερνητική) και Επιπτώσεις (Οικονομικές, Κοινωνικές).
Οι καλύτερες επιδόσεις
Tην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατέλαβε και στη φετινή αξιολόγηση του World Economic Forum για το Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, η Σιγκαπούρη. Η χώρα κατείχε την πρωτιά και στην κατάταξη του 2015, ενώ για τα προηγούμενα δύο έτη η Φινλανδία ήταν εκείνη, που είχε τον τίτλο της πιο ώριμης ψηφιακά χώρας του πλανήτη (σ.σ. για το 2016, όπως και το 2015, η Φινλανδία αρκείται στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης).
Συνολικά, η Ευρώπη επιβεβαιώνει το ρόλο της ψηφιακά “ώριμης” αγοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι έχει αναγάγει το ψηφιακό οικοσύστημα σε βασικό συστατικό της στρατηγικής της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται στην αξιολόγηση του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, που τοποθετεί 7 ευρωπαϊκές οικονομίες, στο “top-ten” των πιο ώριμων ψηφιακά χωρών του κόσμου.
Μετά από τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία, την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατακτά η Σουηδία, με τη Νορβηγία να ακολουθεί στην 4η θέση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται για το 2016 στην 5η θέση της κατάταξης με τις πλέον ώριμες ψηφιακά χώρες του κόσμου, θέση που ένα χρόνο νωρίτερα κατείχε η Ολλανδία, η οποία έχασε μία θέση και βρίσκεται πλέον στην 6η θέση. Η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο καταλαμβάνουν για το 2016 τις επόμενες τρεις θέσεις, ενώ η Ιαπωνία συμπληρώνει τη δεκάδα.
Το World Economic Forum αναφέρει: “Στις συγκεκριμένες χώρες, ο επιχειρηματικός τομέας έχει αγκαλιάσει όλες τις διαστάσεις της ψηφιακής αλληλεπίδρασης και έχει θέσει το ψηφιακό οικοσύστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του. Η έννοια «Ψηφιακός» δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία. Είναι πηγή για νέα επιχειρηματικά  μοντέλα, νέα πρότυπα κατανάλωσης, νέους τρόπους για οργάνωση, παραγωγή, το εμπόριο και την καινοτομία για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες”.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese