Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία τάραξε για τα καλά τα θεμέλια της Ευρώπης με το Business Insider να γράφει…
χαρακτηριστικά στον απόηχο του Brexit: «Η Ευρώπη έχει πυρετό, η μόνη συνταγή είναι κι άλλα δημοψηφίσματα».

Το Eurasia Group, εταιρεία συμβουλών γεωπολιτικού κινδύνου, δημοσίευσε χάρτη, αναλύοντας σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει δυνατότητα για δημοψηφίσματα, όπως το βρετανικό.

Σύμφωνα με την εταιρεία, λοιπόν, πιθανότερη είναι διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε Αυστρία και Ολλανδία. Μάλιστα, στην Αυστρία έχουν περάσει μόλις 20 χρόνια από τότε που οι πολίτες της ρωτήθηκαν για ένταξη ή μη στην ΕΕ. Οπως αναφέρει δημοσκόπηση, σχεδόν το 40% του πληθυσμού θέλει να διεξαχθεί άμεσα δημοψήφισμα.

Οι Ολλανδοί έχουν την ίδια πεποίθηση. Παρότι, η χώρα τους είναι ιδρυτικό μέλος και έχει στα χέρια της την προεδρία της ΕΕ, το 54% των πολιτών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης.

Παράλληλα, το Eurasia Group «βλέπει» ένα ντόμινο εξελίξεων με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Σουηδία να έχουν ευρωσκεπτικιστική στάση, με τις δύο πρώτες χώρες, ωστόσο, να μην δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ένα δημοψήφισμα.

Οσον αφορά, τώρα, την Ελλάδα, οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις φαίνονται να επηρεάζουν την πολιτική.

«Εάν το Brexit ήταν μια πυριτιδαποθήκη, που ξεκίνησε η φωτιά, τότε οποιαδήποτε εξέλιξη σε κάποια άλλη χώρα θα είναι η βενζίνη, Μια ακόμα ”έξοδος” θα κάνει σαφές σε όλους πως υπάρχει ένα αναπόφευκτο αποτυχίας γύρω από την Ενωση», σημειώνει το άρθρο.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese