Να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος και να απαγορευτούν οι παραστάσεις με δελφίνια που στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ζητά ο βουλευτής…
του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Παράλληλα ζητά την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η αιχμαλωσία κητωδών στην Ελλάδα.

Το άρθρο 12 του ν.4039/2012, λέει ο βουλευτής, απαγορεύει τη δημόσια έκθεση ζώων με σκοπό το οικονομικό όφελος. Απαγορεύει επίσης τη χρήση ζώων σε παραστάσεις ακόμα και σε νόμιμους ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς, «η αιχμαλωσία θαλάσσιων θηλαστικών και ο εξαναγκασμός τους στην εκτέλεση παραστάσεων με σκοπό το κέρδος αποτελούν πρακτικές ξένες προς τη βιολογική και κοινωνική ιδιαιτερότητα των ζώων αυτών και για το λόγο αυτό εγκαταλείπονται τα τελευταία χρόνια ακόμα και από τις λιγοστές χώρες που εξακολουθούν να φιλοξενούν δελφινάρια ή ενυδρεία θαλάσσιων θηλαστικών.

Στην Ελλάδα, παρά την ξεκάθαρη απαγόρευση του ν.4039/2012 για κάθε είδους παραστάσεις με ζώα, στις εγκαταστάσεις ιδιωτικού ζωολογικού κήπου στην Αττική, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται παράνομα παραστάσεις με δελφίνια.

Καλούμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου προκειμένου να τερματιστούν οι παραστάσεις με θαλάσσια θηλαστικά και να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να απαγορευτεί πλήρως η αιχμαλωσία κητωδών στη χώρα μας».

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese