Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Πάνω από 150.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και 284.000 μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ένιωσαν ήδη να αδειάζουν οι τσέπες τους, ενώ με τις συντάξεις…
του Σεπτεμβρίου βγαίνουν νέα «μαχαίρια» για 250.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, 6.000 υψηλοσυνταξιούχους και 11.000 τραπεζουπάλληλους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Εκτός από την αυξημένη παρακράτηση φόρου που μειώνει περαιτέρω τις καθαρές αποδοχές, κάθε μήνα από τον Ιούνιο, νέο πλήγμα δέχονται και οι μισθοί από τις αυξημένες εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Το μέτρο «αφαιρεί» 0,5% από τους μισθούς των υπαλλήλων και 1% από το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων. Η μείωση των καθαρών αποδοχών κυμαίνεται από 2.93 ευρώ για τον κατώτατο μισθό ανειδίκευτού εργάτη άνω των 25 ετών (586 ευρώ) μέχρι και 7,5 ευρώ για μισθούς των 1.500 ευρώ (μεικτά).

Στα όρια της απελπισίας έφθασαν αυτήν την εβδομάδα 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν από την μια μέρα στην άλλη το ΕΚΑΣ η πήραν μειωμένο επίδομα. Το επίδομα έχασαν όσοι ανήκαν στην κατηγορία των 30 ευρώ και χιλιάδες από όσους εισέπρατταν 230 ευρώ . Αυτοί που κατέβηκαν κατηγορία παίρνουν πλέον 115 ευρώ αντί για 172,5 η 57,5 αντί για 115 ευρώ. Οι «χαμένοι» θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ του Ιουνίου που είχαν ήδη εισπράξει. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, τα αναδρομικά του Ιουνίου θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται εντός του 2016 μέχρι και τον Δεκέμβρη. Με μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, που δεν θα υπερβαίνουν τα 80 ευρώ θα γίνει η παρακράτηση και των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ που αφορούν το διάστημα 1/1/2016 – 31/5/2016, με τα παλιά δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονταν για το 2015.

Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαίου 2016, αποκλείονται από το ΕΚΑΣ ενώ για τους υπόλοιπους θα καταργηθεί σταδιακά έως τις 31/12/2019.

Την ψυχρολουσία των μειώσεων βίωσαν χθες και οι συνταξιούχοι του δημοσίου . Στους λογαριασμούς τους είδαν το μέρισμα του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου μειωμένο κατά 44% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία που έπαιρνε μηνιαίο μέρισμα 120 ευρώ , από χθες παίρνει 70 ευρώ . Μεγάλοι χαμένοι είναι οι «παλιοί» συνταξιούχοι, ειδικότερα όσοι είχαν φύγει πριν τις 19/4/2005, κι αυτό επειδή είχαν λάβει τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Τα αναδρομικά από 1/12016 που ισχύουν οι μειώσεις θα παρακρατηθούν σε 2 δόσεις στα τέλη Σεπτέμβρη και τέλη Δεκέμβρη (η περικοπή τότε θα είναι μεγαλύτερη).

Πάνω από 25.000 έχασαν εντελώς το μέρισμα χηρείας από 1η Ιουνίου (ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια). Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος καταργούνται παλαιότερες ρυθμίσεις που έδιναν το δικαίωμα να εισπράττουν «μέρισμα χηρείας» οι : γονείς και ορφανά από πατέρα αδέλφια σε περίπτωση άγαμου μετόχου ενήλικες άγαμες θυγατέρες χωρίς κανένα περιορισμό.

Πλέον, μέρισμα λόγω θανάτου δικαιούνται μόνο ο χήρος ή η χήρα και τα ορφανά παιδιά – αγόρια ή κορίτσια – μέχρι τα 18 ή μέχρι τα 24 εφόσον σπουδάζουν σε ανώτατες και ανώτερες σχολές της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Μετά την ενηλικίωση μέρισμα χηρείας λαμβάνουν μόνο τα άγαμα ανάπηρα παιδιά με ποσοστό 67% και άνω.

Όσον αφορά στους χήρους – χήρες τίθενται τα ίδια όρια ηλικίας που τέθηκαν και για τις συντάξεις χηρείας. Δηλαδή, ο χήρος ή η χήρα δικαιούνται μέρισμα δια βίου εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 55 κατά τον χρόνο θανάτου του μετόχου. Αν είναι 52 θα πάρουν μέρισμα για μια 3ετία, στα 55 θα το χάσουν και θα το λάβουν ξανά δια βίου στα 67. Αν είναι μικρότεροι από 52 θα το λάβουν μόνο για μια 3ετία. Εξαιρούνται οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, οι μητέρες / πατέρες ανηλίκων ή οι γονείς ενηλίκων άγαμων παιδιών με αναπηρίας 67% και πάνω.

Οι δικαιούχοι μερίσματος χηρείας έλαβαν το νέο «κουρεμένο» μέρισμα μόνο για δυο μήνες (Απρίλιο και Μάιο) και όχι για τρεις όπως οι υπόλοιποι. Επίσης στα τέλη Σεπτέμβρη και τέλη Δεκέμβρη θα κληθούν να επιστρέψουν την διαφορά ανάμεσα στα νέα μερίσματα και τα ποσά που έχουν ήδη εισπράξει για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese